Ahir dijous, en la sessió plenària celebrada de manera telemàtica i retransmesa en directe, es va aprovar l’expedient per engegar la tramitació urbanística del projecte de Via Verda que unirà la Vall de Bianya amb Serinyà, la coneguda com a “Ruta del Fluvià”. Així, el projecte continua avançant i amb aquesta aprovació, es sol·licita a la Comissió Territorial Urbanística de Girona la tramitació corresponent. La “Ruta del Fluvià” s’estén per uns 31 quilòmetres al llarg de la comarca de la Garrotxa i està previst, inicialment, que les obres comencin abans de finalitzar l’any.

En l’apartat de Gestió Econòmica, la consellera Montserrat Torras va explicar als consellers el Pla anual de control financer de l’exercici 2021 elaborat per la Intervenció del Consell Comarcal de la Garrotxa, per donar compliment a l’article 31 del Reial Decret 424/2017. Es tracta d’un pla per millorar el control intern abans de l’adopció d’actes administratius (control permanent no planificable) i controls planificables al llarg de l’exercici, assimilables a auditories internes per part de l’òrgan d’intervenció del Consell Comarcal.

Dins de la mateixa conselleria, també es va aprovar una modificació de crèdit del pressupost per a l’any 2021. El motiu d’aquesta modificació és la inclusió de la gestió del servei de menjador escolar de l’Escola Rocalba, de Sant Feliu de Pallerols, en la gestió conjunta que realitza el Consell Comarcal de la Garrotxa. L’Ajuntament va comunicar al Consell Comarcal el passat mes d’abril la seva decisió de no gestionar directament el servei de menjador escolar i, per una qüestió temporal no es va poder incloure en la modificació de crèdit del ple extraordinari passat. Amb aquesta escola, ja seran 24 els centres dels que el Consell Comarcal gestionarà els seus menjadors escolars.

En l’àmbit de la conselleria Comarcal d’Organització Interna es va aprovar, amb l’abstenció del grup comarcal de la CUP, la modificació de la plantilla orgànica i la relació de llocs de treball per a l’any 2021. Es tracta, entre d’altres, d’una modificació de l’estructura interna del Consell Comarcal per donar resposta a les necessitats que en administració electrònica i transparència té l’ens comarcal.

Finalment, en l’ordre del dia ordinari cal destacar l’aprovació de la proposta d’acceptació de l’encàrrec de gestió a favor del Consell Comarcal sol·licitat pels ajuntaments d’Argelaguer, Beuda, Maià de Montcal, Mieres, Sales de Llierca, Santa Pau, Tortellà, Vall de Bianya, Les Preses, Montagut i Oix, Olot i Sant Ferriol en relació a l’assistència tècnica en matèria d’emergències i de protecció civil.

Respecte a l’assistència tècnica per l’obertura de franges de seguretat  contra incendis i senyalització de guals i passallissos, s’ha aprovat la proposta d’encàrrec de gestió per part dels ajuntaments de Castellfollit de la Roca, Besalú, Les Planes d’Hostoles, Riudaura, la Vall d’en Bas i Sant Feliu de Pallerols.

Com a assumptes urgents, destaca la moció presentada pel grup comarcal d’ERC en relació al ple reconeixement dels drets de les persones trans* i a favor d’una Llei Trans* estatal, que va ser aprovada amb els vots a favor dels grups ERC, Junts per Catalunya i la CUP, i el vot en contra del grup comarcal del PSC. En aquest punt, el conseller Josep Guix va defensar el seu vot en contra, basant-se en que la redacció d’aquesta llei ja està inclosa en el Pacte de Govern subscrit a nivell estatal entre PSOE i Unidas-Podemos i que s’estan duent a terme els treballs previs per a l’elaboració d’aquesta llei.

Per concloure la sessió plenària, dins de l’apartat de precs i preguntes, tots els grups comarcals van tractar l’actualitat del servei de recollida i gestió d’animals domèstics de la Garrotxa. En aquest sentit, el grup comarcal de la CUP i del PSC van sol·licitar que la nova licitació ha de suposar un punt d’inflexió per millorar tots aquells aspectes que siguin necessaris per dotar de millors infraestructures i serveis als animals que es troben a les instal·lacions comarcals. Per la seva part, el portaveu del grup d’ERC, Miquel Reverter, va informar al plenari que el seu grup presentarà una sèrie de preguntes al voltant de la situació de l’actual adjudicatari del servei i de la licitació. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, va afirmar que en aquest sentit es respondran totes les preguntes que siguin necessàries amb total transparència i que el Consell Comarcal de la Garrotxa organitzarà les reunions que siguin necessàries, tant amb els portaveus comarcals com amb totes les alcaldies de la Garrotxa per oferir, de nou, tota la informació tant del servei com de l’estat de la licitació. El president va aprofitar per informar als consellers i conselleres que l’actual adjudicatària, l’Associació Protectora d’Animals de la Garrotxa Terra Viva, ha presentat recurs especial en matèria de contractació davant el Tribunal Català de Contractes del Sector Públic respecte a la resolució de la licitació del servei.