Expo Il.lustració Arxiu ComarcalDel 10 de juliol al 10 d’octubre, la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa acollirà l’exposició L’intent d’anorrear un poble …1714-1725…, promoguda per l’associació Memorial 1714, delegació funcional de l’entitat Òmnium Cultural. L’exposició està coorganitzada pel Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca (PEHOC).

L’exposició és fruit del projecte dels historiadors Antoni Muñoz i Josep Catà, membre del PEHOC, i del fotògraf Jordi Peñarroja per documentar i divulgar la repressió social anterior i posterior a l’11 de setembre de 1714 a Catalunya, com a desenllaç de la guerra de Successió espanyola (1702-1714). Per mitjà d’una vintena de plafons que recullen textos manuscrits i impresos, dibuixos, gravats i plànols, els autors mostren les mesures preses per les autoritats borbòniques a partir de la rendició de la ciutat de Barcelona. Concretament, ofereixen exemples de l’ocupació militar de la Ciutat Comtal; l’empresonament, el bandejament i l’ajusticiament dels principals dirigents de la resistència austriacista; la prohibició de la tinença i l’ús d’armes; l’enderrocament de fortificacions; la construcció de la ciutadella de Barcelona; la substitució de símbols i emblemes d’identitat catalans; la suplantació de les lleis pròpies per les de Castella; la imposició del Cadastre, i, finalment, l’adopció de mesures contra l’ús de la llengua catalana. Aquesta exposició sobre la repressió borbònica, que ara es presenta actualitzada, es va mostrar per primera vegada a Barcelona, al Fossar de les Moreres, la diada de l’Onze de Setembre del 2001.

Aquest dijous, a les 7 de la tarda, tindrà lloc una visita guiada a l’exposició, a càrrec de Jordi Miravet, president del Memorial 1714, i Josep Catà, historiador. Aquest acte, obert a tothom, forma part del programa d’activitats del curs d’estiu de la UdG Catalunya dins la Guerra de Successió Hispànica (1702-1714), organitzat per la Fundació d’Estudis Superiors d’Olot i el Patronat d’Estudis Històrics d’Olot i Comarca.