SONY DSCEl Consell Comarcal de la Garrotxa afrontarà el 2015 amb un pressupost 14.469.000 euros, un 4% menys que a l’exercici que estem a punt de tancar i que ha tingut un pressupost inicial de 15.121.384 euros. Aquesta davallada es deu a la progressiva reducció econòmica dels convenis de gestió i a les aportacions dels serveis delegats al Consell per part d’altres administracions, especialment de la Generalitat de Catalunya. En els últims tres anys, aquesta situació ha obligat al Consell a ajustar al màxim les despeses i a reduir algunes de les seves partides del pressupost.

En aquest context, en el 2015 es redueix en un 10% la partida destinada als càrrecs electes. Aquesta reducció implica una nova disminució de les seves indemnitzacions. Cal dir que, des de l’inici d’aquest mandat, la rebaixa als consellers comarcals se situa aproximadament en el 18%. Igualment, també disminueixen les aportacions als partits polítics en un 25% que, sumat al 25% de reducció  del 2014, l’import destinat als grups polítics comarcals s’han vist rebaixat a la meitat en els darrers dos anys. Finalment, també s’ajustaran a la baixa les aportacions i subvencions a entitats i associacions amb les quals el Consell Comarcal ha col·laborat al llarg d’aquests últims anys. El Conseller d’Hisenda i Règim Interior, Josep Gelis, ha explicat que “es tracta d’un pressupost que s’ha elaborat amb molta prudència quant a ingressos i despeses i que ha tingut molt present les dificultats econòmiques actuals i de finançament dels consells comarcals”. A més, segons ha afegit Gelis, “té la particularitat que, en ser el 2015 un any electoral, haurà de ser gestionat per dos equips de govern diferents”.

Medi Ambient amb 8.622.022 euros continua, un any més, com a l’àrea del pressupost del Consell amb una partida més important. S’inclou en aquest capítol, el cost de la recollida de deixalles i el posterior tractament dels residus, la gestió de l’aigua i el servei de recollida i custòdia d’animals de companyia, a més d’una inversió d’1,3 milions d’euros que la Generalitat de Catalunya acaba de concedir al Consell Comarcal per a la millora del dipòsit controlat de residus municipal de la Garrotxa. Educació i Joventut és la segona àrea del Consell amb un pressupost més elevat. Per al 2015 comptarà amb 2.246.105 euros per fer-se càrrec, entre altres aspectes, de la gestió del transport i del menjador escolar a més dels projectes de joventut de diferents municipis de la comarca. Acció Social amb 894.702 euros i promoció econòmica amb 840.013 euros són altres de les partides més destacades del pressupost del Consell del 2015, que s’ha aprovat amb el vot a favor de l’equip de govern de CiU i les abstencions del PSC-PM i ERC-AM. En l’àmbit de la promoció econòmica, cal destacar que el pressupost s’ha incrementat gràcies als projectes d’abast comarcal que, entre els anys 2014 i 2015, executa el Consell Comarcal, mitjançant Turisme Garrotxa, i vinculats de manera molt important a la subvenció obtinguda per part de la Generalitat de Catalunya en el marc del Pla de Foment Turístic.

SONY DSCEn el Ple d’aquest dijous també s’ha aprovat els convenis de col·laboració entre el Consell i deu municipis de la comarca per tal de cofinançar els serveis d’ensenyament, cultura i esports d’àmbit comarcal. Es tracta d’una aportació que fins al moment havia assumit el Consell (juntament amb l’Ajuntament d’Olot i altres administracions, com la Generalitat) i que contribueix al finançament de serveis com: el Programa de Qualificació Professional Inicial – Pla de Transició al Treball (PTT-PQPI), l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, el Consorci per a la Normalització Lingüística de la Garrotxa, la Unitat d’Escolarització Compartida (UEC), els Recursos Educatius i el Cantània gestionats per l’Institut Municipal d’Educació. Si en el Ple del mes d’octubre, el Consell ja va aprovar el compromís de deu ajuntaments per fer-ho possible, en l’últim plenari de l’any s’incorporen la resta de municipis de la comarca, uns punts que han comptat amb la unanimitat dels grups. El president del Consell Comarcal, Joan Espona, ha agraït “als ajuntaments el seu esforç en el cofinançament d’aquests serveis per als anys 2014 i 2015, de la qual se n’haurà de tornar a parlar de cara al proper mandat”.   

D’altra banda, el Consell Comarcal també ha acordat demanar a la Generalitat la implantació a la Garrotxa del sistema tarifari integrat. Tot i que el Govern Català va anunciar l’any 2010 la seva imminent posada en marxa a la comarca, en aquests moments continua sense haver-hi data per al seu desplegament. Per aquest motiu i després de l’anunci per part de la Generalitat que a partir del mes de gener el sistema tarifari integrat s’ampliarà a comarques com Osona o el Ripollès, des de la presidència del Consell s’ha fet arribar a la Generalitat una carta amb aquesta demanda que també es convertirà en una esmena als pressupostos del 2015. En el Ple, el conseller comarcal i diputat per CiU al Parlament de Catalunya, Lluís Guinó, ha proposat “l’elaboració d’un text conjunt de tots els grups comarcals perquè en el Ple del Consell del mes de gener s’aprovi una moció que també es presenti al Parlament com a esmena als pressupostos de la Generalitat”.

Un altre dels punts del Ple de desembre del Consell ha suposat l’adjudicació del contracte del servei de recollida de deixalles de proximitat a la Garrotxa a Tractaments i Serveis Ambientals Vila SL. Després de la resolució del Tribunal Català de Contractes del Sector Públic que admetia el recurs presentat per aquesta empresa contra la resolució del Consell de tornar a iniciar el procés. En el Ple del desembre de l’any 2013, el Consell va adjudicar a l’empresa Anfruns Garriga el servei de recollida de deixalles de proximitat a la Garrotxa. Tractaments i Serveis Ambientals Vila va interposar al Tribunal Català de Contractes del Sector Públic un recurs contra aquesta resolució. Després de l’assessorament i els aclariments sobre l’execució de la resolució del Tribunal, el Consell ha hagut d’adjudicar a Tractaments i Serveis Ambientals Vila el servei de recollida de deixalles de proximitat de la Garrotxa a partir de l’1 de gener de 2015.

La proposta de modificació dels estatuts del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa i del Consorci d’Acció Social per adaptar-los a la nova legislació estatal reguladora del règim local i l’addenda per al conveni d’encàrrec de gestió de l’Agència Catalana del Consum per a la realització d’actuacions d’aquesta matèria són altres dels punts que s’han aprovat per unanimitat en el ple del Consell d’aquest dijous. La sessió ha finalitzat amb el suport a la Moció de declaració de responsabilitats pel 9N.  Els consellers de CiU i ERC han votat a favor del text en el qual s’expressa la participació activa a la celebració de la jornada del 9N, mentre que els representants del PSC s’han abstingut.