A partir del 9 d’octubre, la Vitrina del Trimestre de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa acull una mostra documental per recordar el tercer centenari de la implantació del cadastre a Catalunya després de la fi de la Guerra de Successió Espanyola (1705-1714).

A començaments de l’any 1717, la vila d’Olot va rebre de l’administració borbònica la comunicació oficial de la quantitat que havia de pagar en concepte de cadastre anual. Es començava a aplicar, d’aquesta manera, el nou impost que Felip V havia imposat al Principat per castigar la rebel·lió, de manera similar a les noves contribucions exigides a Aragó, València i Mallorca. Ho recordem amb una selecció de documents coetanis dels inicis de l’aplicació, que ens mostren diversos aspectes: l’inventari de la riquesa local que es volia gravar, la legislació sobre el cadastre, les comunicacions sobre la contribució, la mecànica del cobrament…

La mostra es podrà visitar fins al divendres 29 de desembre a la sala de consulta de l’Arxiu en l’horari habitual d’obertura.