338 infants han participat als casals d’estiu
mancomunats de la Garrotxa i 191 joves a les
Brigades Joves d’Estiu

338 infants han participat als casals d’estiu
mancomunats de la Garrotxa i 191 joves a les
Brigades Joves d’Estiu

Els casals s’han organitzat a 7 pobles diferents de la comarca i les brigades joves s’han dut a terme a 11 municipis de la comarca


El Consell Comarcal de la Garrotxa i els municipis de la comarca aposten fermament per poder oferir activitats de lleure des dels mateixos pobles per tal que infants i joves tinguin espais de relació al propi municipi. A través de diferents aprenentatges conviuen amb comunitat, s’afavoreix el desenvolupament de competències i habilitats personals i socials, es treballa l’educació emocional i l’autonomia personal, s’enforteix la identitat, i es facilita la conciliació de la vida laboral, l’escolar i la familiar.

Aquest estiu s’han dut a terme 7 casals mancomunats a la Garrotxa en els quals hi han participat 338 infants. En concret s’han organitzat a Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Riudaura, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts i Tortellà.
Alguns dels participants han gaudit de l’activitat durant tot el mes o tot l’estiu, mentre que altres famílies han optat per compaginar-ho amb altres propostes educatives de la comarca.

D’altra banda, i per tercer any consecutiu, s’ha donat continuïtat a l’estiu jove itinerant, un casal destinat a joves de 6è i 1r d’ESO rotatiu entre Castellfollit de la Roca, Sant Jaume de Llierca i Sant Joan les Fonts. S’ha dut a terme del 26 de juny al 28 de juliol, i les persones participants s’han desplaçat de municipi a municipi a través del Bus Transversal de la
comarca finançat pels 3 ajuntaments participants. 

Activitats lúdiques i educatives

Totes les persones inscrites als casals d’estiu mancomunats han pogut gaudir d’un ampli ventall d’activitats: tallers, jocs d’aigua, gimcanes, sortides a la piscina, activitats d’aventura, excursions per conèixer l’entorn… La festa de l’escuma, els jocs gegants i la nit al casal han estat les activitats especials que han tingut més bona rebuda entre infants i joves. En el cas dels casals mancomunats de màgia Abracadabra els i les participants han viscut un munt d’aventures, experiències i vivències que els han portat a aprendre coses noves relacionades amb les emocions, la capacitat de decidir, l’entorn proper, les relacions humanes, l’activitat física i esportiva, entre d’altres.
Aquest any, per primera vegada, els infants dels casals han col·laborat amb la Fira del llibre local i conscient de les Preses, realitzant una manualitat amb material reciclat que s’ha pogut veure exposada durant la fira.
Totes les propostes dels casals s’han adequat a les diferents edats dels participants i han estat dutes a terme per equips de monitoratge titulat. En aquest sentit s’ha donat feina a 34 persones professionals del lleure, la gran majoria amb títol de monitor/a de lleure, i també alguns d’ells amb títol de director/a. 

Les Brigades Joves d’Estiu

Per tal d’ampliar l’oferta d’activitats de lleure i oci per a joves de 14, 15 i 16 anys, ja que es troben en una edat en la qual són massa grans per anar a casal d’estiu i massa joves per poder treballar, fa anys que l’Àrea d’Educació i Joventut el Consell Comarcal de la Garrotxa va crear les brigades joves.

Aquest projecte comarcal va destinat a joves que desenvolupen tasques de voluntariat en diferents espais municipals, tot aprenent a respectar l’entorn i treballant en equip. És un projecte que s’adapta a la realitat de cada municipi i, per tant, malgrat seguir una línia comuna, a cada municipi on es realitza té les seves particularitats.

Durant el projecte també es realitzen càpsules formatives de diferents temàtiques d’interès juvenil: aquest any s’ha fet un taller sobre sexualitats.

En total 161 joves han participat a les brigades juvenils d’aquest estiu, que s’han fet a Castellfollit de la Roca, Les Preses, Maià de Montcal, Olot, Riudaura, Sant Feliu de Pallerols, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Santa Pau, Tortellà i la Vall de Bianya. Per dur-les a terme s’han contractat 19 persones que han format part dels equips de monitoratge. A aquests monitors/es se’ls ha fet, per primera vegada, una formació per abordar la salut mental de les persones joves.

Totes les persones participants de les Brigades Joves d’Estiu han dut una samarreta identificativa durant el seu voluntariat i, un cop finalitzat el projecte, han fet una cloenda conjunta a un parc aquàtic.