La Junta de Govern Local de la Diputació de Girona en sessió de data 7 de febrer de 2023, va aprovar els criteris de selecció de Consells Comarcals per a l’establiment de les oficines locals de transició energètica amb participació de la Diputació de Girona i la convocatòria per a 2023.

El Consell de Presidència el Consell Comarcal, en data 15 de març de 2023, ha adoptat l’acord de sol·licitar prendre part en el procés de selecció de Consells Comarcals per a l’establiment de les oficines locals de transició energètica amb la participació de la Diputació de Girona.

La Junta de Govern de la Diputació de Girona, en la sessió ordinària que ha tingut lloc el dia 09 de maig de 2023, ha pres l’acord  de seleccionar el Consell Comarcal de la Garrotxa per a l’establiment d’una oficina local de transició energètica, amb l’expedient número 2023/794.

L’establiment d’oficines locals de transició energètica, en col·laboració amb els consells comarcals, han de tenir una doble funció: d’una banda, coordinar l’acció de la Diputació amb els consells comarcals i, de l’altra, acostar l’assistència tècnica als ajuntaments per a l’execució de les accions planificades en els PAESC per fer front a l’emergència climàtica.

Per al funcionament de les oficines, la Diputació de Girona designarà un tècnic A2 de transició energètica per al programa de la Diputació, amb la funció de:

  • Coordinar les accions en matèria d’energia del consell comarcal i la Diputació en el territori de la comarca.
  • Impulsar projectes en matèria d’energia i clima en l’àmbit dels sectors d’activitat generadors d’emissions
  • Dinamitzar l’execució dels plans d’acció d’energia sostenible (PAES) o plans d’acció per a l’energia sostenible i el clima (PAESC), sobretot en les accions que impliquin el sector privat.

El tècnic de transició energètica tindrà el lloc de treball a la seu del consell comarcal, en l’espai que aquest habiliti. El tècnic treballarà de manera coordinada amb les estructures del consell comarcal o les existents al territori que impulsen directament o indirectament polítiques de transició energètica des del consell.

Les oficines establertes en col·laboració amb els consells comarcals tindran una durada de funcionament de tres anys com a període pilot, al final del qual, i en funció dels resultats assolits, la Diputació de Girona i el consell comarcal decidiran per acord exprés si l’oficina s’ha de consolidar mitjançant els mecanismes adients, s’ha de reorganitzar o es dona per finalitzada la col·laboració.