En el Ple celebrat ahir dijous, es va aprovar el conveni entre l’Agència Tributària de Catalunya, la Xarxa de Municipis de la Diputació de Girona (XALOC) i el Consell Comarcal de la Garrotxa per a la ubicació de les oficines de servei i atenció al públic de l’Agència Tributària de Catalunya a la comarca. Aquest conveni estableix l’ús compartit d’espais a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa que adequarà la seva planta baixa per comptar amb un nou servei d’atenció als ciutadans a l’edifici, que es preveu entrarà en funcionament el proper mes de setembre. Tots els grups del Consell Comarcal han valorat positivament aquest nou servei i el desplegament que està realitzant l’Agència Tributària de Catalunya a tot el país.

En el mateix apartat d’organització interna, ha estat aprovat l’acord d’adhesió al sistema d’adquisició centralitzada de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i el Consorci Català pel Desenvolupament Local, que permetrà assolir estalvis i millors condicions en aquelles compres que, per la seva naturalesa, permetin que diversos organismes o administracions es puguin unir per realitzar-les de forma conjunta.

Dins la de conselleria de Gestió Econòmica, encapçalada per la consellera Fina Surina, s’ha aprovat per unanimitat, la modificació provisional de l’ordenança reguladora del preu públic corresponent a la prestació del serveu de menjadors escolars. Destaca el manteniment dels preus al nivell del curs anterior, i fins i tot en algun cas, la seva reducció. Aquesta aprovació permetrà a les famílies conèixer amb antelació a l’inici del curs 2017/2018 el cost del servei de menjador de les escoles gestionades per Consell Comarcal de la Garrotxa, que són: Escola Les Escomes, de Sant Jaume de Llierca; Escola El Morrot, d’Olot; Escola Llar Lluís Maria Mestres i Martí, d’Olot; Escola Montpalau, d’Argelaguer; Escola Castanyer, de Sant Joan les Fonts; Escola Sant Roc, d’Olot; Escola La Bòbila, de Les Preses; Escola Castellroc, de Castellfollit de la Roca; Escola Bressol El Castellet, de Castellfollit de la Roca; IES Montsacopa, d’Olot i IES Bosc de la Coma, d’Olot.

També en la mateixa conselleria, s’ha aprovat, amb l’abstenció de la CUP, la modificació de crèdit realitzada pel govern del Consell Comarcal. Aquesta modificació ve motivada, com ha explicat la consellera, per la decisió d’aplicar el superàvit amb que es va tancar l’exercici anterior, en l’amortització de part del crèdit sol·licitat per la compra i adequació dels locals del Consell Comarcal a l’Avinguda Onze de setembre. Aquesta amortització permet reduir el crèdit pendent i els interessos corresponents.

En l’àmbit de Medi Ambient i Salut Pública, s’ha superat el tràmit de l’aprovació inicial del Pla de gestió del risc d’inundacions a la comarca de la Garrotxa 2018-2022, d’acord amb les directrius marcades per l’Agència Catalana de l’Aigua, responsable de la neteja i manteniment de lleres al territori. Aquest nou pla, més ampli que els anteriors i al que s’adheriran tots els municipis de la comarca, aborda la totalitat de la problemàtica del risc d’inundacions, relacionant el risc hidràulic amb la gestió de les emergències i protecció civil.

Vuit han estat els convenis de col·laboració aprovats amb diversos ajuntaments respecte al Pla de Transport de Viatgers 2017. Com ha explicat Joan Gainza, conseller de Mobilitat, Infraestructures i Camins, l’objectiu d’aquests convenis és establir una sèrie de serveis de transport per donar resposta a dos tipus de demanda: la primera, el trasllat de ciutadans als mercats d’Olot (dilluns) i de Besalú (dimarts) des de nuclis de població determinats que no compten amb aquest enllaç directe, i la segona, la mobilitat en transport públic en nits on es celebrin esdeveniments singulars a la comarca, com festes majors o concerts, mitjançant un bus nocturn (Bus Nit).

El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, ha explicat als consellers, per a la seva conformitat, la dissolució de la Fundació Privada Garrotxa Líder, l’activitat i objectius de la qual es continuaran desenvolupant a través de la recentment creada Agència d’Innovació i Desenvolupament de Garrotxa i l’Associació ADRINOC.

En un altre apartat, Espona ha exposat als consellers la proposta del nou codi de conducta que s’aplicarà als alts càrrecs del Consell Comarcal, per a la seva aprovació inicial. Amb l’abstenció de la CUP, s’ha aprovat el desenvolupament d’aquest codi de conducta que regirà els principis d’actuació dels alts càrrecs del Consell Comarcal de la Garrotxa.

En l’apartat de mocions, són dues les aprovades en aquesta sessió plenària. La primera, relativa a la demanda de tots els grups, excepte la CUP, al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya per a que el traçat de la C-66 es completi com autovia, concretament en els trams de la variant de Banyoles i en el de Serinyà-Besalú. La segona moció aprovada ha estat la presentada per la Plataforma Garrotxa pel SI, de la que formen part tots els grups del Consell Comarcal excepte el grup socialista, i que defensa el seu compromís amb el referèndum, la independència i els principis fonamentals de la democràcia.

Finalment, dos consellers del grup ERC han presentat en aquesta sessió les seves respectives renúncies. Clara Bayona i Josep Masmitjà deixen el seu càrrec de consellers i passen el testimoni a Artur Colomer, regidor de l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols i a Clara Molas, de l’Ajuntament de la Vall d’en Bas, respectivament.