• Del 19 al 27 de novembre es celebra el Gran Recapte d’Aliments, la gran campanya de donacions monetàries per adquirir aliments i productes bàsics per al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa.

Per tretzè any consecutiu, el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, la Fundació Banc dels Aliments i Càritas Garrotxa, així com els ajuntaments de la comarca organitzen el Gran Recapte d’Aliments, una iniciativa solidària destinada a oferir aliments i productes bàsics a persones que es troben en situació de precarietat econòmica i social.

L’any passat, com a conseqüència de la crisi sanitària ocasionada per la Covid-19, el Gran Recapte va canviar el seu format i es va passar de la recollida física d’aliments i productes, a una campanya virtual de donacions monetàries. Malgrat aquest canvi de format i la situació sanitària, l’any passat a la Garrotxa es van recollir aproximadament -només amb la donació en tiquets al petit comerç- 8.000 euros corresponents a 2.659 tiquets. Això a banda de les aportacions fetes a les grans superfícies, que va centralitzar directament el Banc d’Aliments. Un èxit de participació que va demostrar, un cop més, la generositat de la ciutadania de la Garrotxa. Segons dades ofertes per la Fundació Banc d’Aliments, a Catalunya, al Gran Recapte de l’any 2020, es van recollir gairebé 8 milions d’euros, que es correspon amb més de 5 milions de quilos recollits. En el cas de les comarques gironines, les aportacions fetes al Gran Recapte van augmentar un 45% respecte de l’any 2019.

En aquesta edició, Banc d’Aliments ha volgut donar un pas endavant per millorar la recollida virtual i ampliar i millorar la participació en la campanya del petit comerç. En anteriors ocasions ja s’hi havien incorporat els mercats municipals i alguns petits comerços d’alimentació. Aleshores, la col·laboració es feia a través de l’adquisició d’uns vals de donació de 3€ que al final de la campanya es bescanviaven per productes a les parades o botigues i els aliments s’entregaven, en el nostre cas, al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa.

Per aquesta edició de 2021, s’ha anat un pas més enllà i des dels Banc dels Aliments de Catalunya s’ha creat una APP que permet digitalitzar tot el procés de donació en el cas del petit comerç. Aquesta APP permet de manera molt senzilla i en només 3 clics fer una donació a través del dispositiu mòbil del personal de la botiga. A la Garrotxa, les donacions queden registrades i es vinculen al Centre de Distribució d’Aliments, que amb la col·laboració del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, adquireixin els productes d’alimentació més necessaris en cada moment i època de l’any amb el saldo disponible a cada establiment i així es poden cobrir les necessitats d’unes 920 famílies de la Garrotxa.

A més del petit comerç garrotxí, com a les edicions anteriors, les grans superfícies d’Olot i comarca també es sumen al Gran Recapte, doncs la seva implicació és fonamental per fer arribar als clients la informació per poder col·laborar (a través de cartells –que portaran un codi QR enllaçat directament amb el web de donacions-, megafonia i la informació que pugui oferir el personal de caixa). En aquest cas, els ciutadans i ciutadanes que vulguin fer les seves aportacions a les grans superfícies, ho podran fer també indicant-ho al personal de caixa, en el moment de fer el pagament. Durant la jornada central del Gran Recapte, a algunes de les grans superfícies d’Olot i les Preses, personal voluntari estarà present  al llarg de la jornada als establiments per oferir informació sobre el funcionament de la campanya.

Més enllà de l’aplicació mòbil per al petit comerç i les donacions a les grans superfícies, es poden fer donacions al Banc d’Aliments a través de transferència bancària, per codi QR o per bizum, entre l’11 de novembre i l’11 de desembre, data en què es tancarà el Gran Recapte. Trobareu tota la informació a: www.granrecapte.com