Aquest divendres, a les set de la tarda, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del llibre Art a Olot durant durant la Segona República, 1931-1939, de Narcís Selles Rigat, coeditat per l’Institut de Cultura de la Ciutat d’Olot i l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. L’acte serà presentat per Joaquim Nadal, director de l’Institut Català de Recerca en Patrimoni Cultural, i Jordi Font, director del Museu Memorial de l’Exili.

El llibre, sisè volum de la col·lecció Estudis Històrics de la Garrotxa, és el resultat de la Beca Ernest Lluch de Ciències Socials i Humanes, que l’autor va guanyar l’any 2012. En aquest assaig, l’autor analitza els lligams entre l’art i els republicanismes durant els anys de la Segona República a Olot. L’obra tracta el fenomen artístic en relació amb els processos polítics, socials i culturals que s’hi van viure, així com els seus vincles i interaccions amb línies de força que depassaven les dinàmiques estrictament locals.

El llibre està dividit en dues parts. En la primera es tracten les cultures polítiques, les pràctiques i les ideologies artístiques dels republicanismes i la seva incidència en la societat olotina (amb capítols dedicats a la premsa republicana i a la iconoclàstia durant la Guerra Civil, per exemple). La segona part està dedicada a les infraestructures artístiques locals, amb una especial atenció a l’ensenyament de les arts (l’Escola Menor de Belles Arts i l’Escola Superior de Paisatge), però també al Museu-Biblioteca, les indústries d’imatgeria i de fosa i les sales d’exposició.

Art republicà