Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions

La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent

El Pla de Sostenibilitat Turística en Destinacions (PSTD) és un programa del Ministeri d’Indústria Comerç i Turisme espanyol, que té com a objectiu impulsar la transformació de les destinacions turístiques cap a la sostenibilitat.

El juny del 2020, el Consell Europeu va aprovar el programa Next Generation EU (NGEU) per encarar la recuperació postpandèmia (Covid-19) amb una orientació més ecològica, digital i resilient.

El 2021 es va obrir una convocatòria extraordinària d’ajuts per projectes en la línia de la sostenibilitat, la digitalització i la cohesió, amb l’objectiu de transformar la societat i l’economia.

El Consell Comarcal de la Garrotxa va ser beneficiat amb un projecte de 3,5 milions d’euros amb fons NGEU. S’anomena La Garrotxa soft & smart county. Destinació turística sostenible i intel·ligent i s’ha de desenvolupar en tres anys (2022-2025). Durant aquest temps, es preveu portar a terme diverses actuacions comarcals i municipals dividides en quatre eixos:

  • Eix 1: transició verda i sostenible.
  • Eix 2: millora de l’eficiència energètica.
  • Eix 3: transició digital.
  • Eix 4: competitivitat.

L’objectiu principal és consolidar la Garrotxa com una destinació turística sostenible transformant-la cap a un model de mobilitat sostenible i ecomobilitat, per a tothom (accessible), en la línia de l’estratègia de la Carta Europea de Turisme Sostenible 2021-2025.

Cal fer esment de l’instrument que el Consell Comarcal de la Garrotxa ha constituït per fer el seguiment d’aquest important projecte i així garantir que tot el territori hi estigui representat. Es tracta d’un grup de governança que s’estructura en dues gerències (Consell Comarcal de la Garrotxa i Turisme Garrotxa), conjuntament amb dues conselleries comarcals i dos representants electes municipals, que es reuneixen mensualment per ocupar-se de desenvolupar correctament el pla.

Val a dir, també, que aquest projecte és possible gràcies a la col·laboració de diferents agents i entitats del territori.