Les persones interessades en ser mentores poden assistir a la sessió informativa que s’organitzarà el proper dijous 6 de juny, a les 19 hores al Núria Social, a Olot.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat de Catalunya va engegar l’any 2017 un programa de mentoria amb persones refugiades i demandants de protecció internacional que, gràcies a la implicació de la ciutadania, afavoreix l’autonomia personal, social i laboral de les persones refugiades i fomenta la convivència i la interacció entre veïns i veïnes dels municipis de Catalunya.

El suport solidari que s’ofereix a les persones refugiades sense referents a la ciutat, permet treballar eixos claus en la seva integració com són l’aprenentatge de la llengua, el coneixement i la participació a l’entorn i suport en el seu itinerari professional. Aquesta funció d’acompanyament va a càrrec dels grups d’acollida (grup de 3-5 persones voluntàries), que exerceixen com a mentors/es de les persones refugiades participants durant un període de 8 mesos, prorrogables a un any.

A dia d’avui a la comarca de la Garrotxa s’estima que hi ha unes 66 persones refugiades i/o demandants d’asil, de les quals 22 són menors. Els països d’origen són diversos: Veneçuela, Rússia, Rep. centreafricana, Nicaragua, Geòrgia, Ucraïna, Hondures, El Salvador, Algèria.

Des de l’inici del Programa de Mentoria, a la ciutat d’Olot, 28 persones refugiades (11 de les quals menors), estan rebent el suport d’un grup d’acollida. En la majoria de casos, l’experiència ha estat molt positiva per a totes les persones que hi han participat, obtenint un impacte de transformació i d’oportunitats per a totes elles

Per aquest motiu, el municipi d’Olot dona suport a la crida de persones mentores i vol que el programa torni a implementar-se amb força a la ciutat. Per fer-ho, calen més mentors i mentores que vulguin formar-se i fer aquest acompanyament.

Amb aquest objectiu, des de l’Ajuntament d’Olot, aquelles persones que desitgin i puguin establir una relació de mentoria amb un grup d’acollida, estan convidades a participar de la sessió informativa que es farà el proper dijous 6 de juny a les 19h a la Sala del Núria Social, on es podran resoldre dubtes envers el Programa impulsat des del Comitè per a l’Acollida de Persones Refugiades.

Qui pot ser mentor/a?

Per a ser mentor/a del programa, cal organitzar-se en un grup d’acollida d’entre 3 i 5 membres que ja es coneguin prèviament, ja que la relació de mentoria que es proposa és sempre grupal. S’han de tenir 25 anys, amb competències personals que incloguin el compromís, la responsabilitat, la constància, la tolerància a la frustració o la resiliència. Persones que dominin el català i el castellà i que en la seva vida quotidiana tinguin contacte o participin en la vida social i/o cultural del municipi.

Les persones interessades en participar en el programa de mentoria del PCR també poden enviar un correu a [email protected], indicant les dades personals i de contacte, per tal de rebre més informació sobre la sessió informativa.

Quina metodologia de treball segueix el programa de mentoria?

El programa de mentoria del PCR crea tàndems de mentoria entre unitats familiars, o persones individuals (refugiats/des) amb grups d’acollida (mentors/es) amb el compromís d’ambdues parts mantenir un contacte periòdic (2-4 hores setmanals). Un cop les persones voluntàries s’hagin presentat com a candidates i abans de ser emparellades en tàndem, caldrà realitzar una entrevista amb un/a psicòleg/a per garantir la idoneïtat del perfil i de les motivacions personals envers la mentoria. I finalment, els i les seleccionats/des assistiran a una formació inicial de 12 hores sobre el significat i compromisos de la mentoria, la protecció internacional i/o el refugi, i d’altres recomanacions d’utilitat.

Des de que es crea el tàndem fins que es tanca la relació de mentoria, els grups d’acollida compten amb el suport i la supervisió d’un equip de professionals que fa el seguiment tècnic del funcionament i la qualitat de la relació de mentoria, aporta recursos i dona resposta als dubtes que puguin tenir les persones mentores.