La lluita contra la violència de gènere, la discriminació lgti-fòbiques i la visibilització de les diferents realitats d’identitat sexual i de gènere que existeixen són alguns dels temes que va tractar la campanya impulsada l’any 2020 pel Consorci d’Acció Social a la Garrotxa sota el títol “Retalla les violències, enganxa les cures”.

Aquesta acció va néixer amb l’objectiu de construir col·lectivament una Garrotxa, i un món, cada vegada més just, igualitari, divers i lliure i fer-ho des de l’alegria, les cures, els afectes i els vincles entre les persones que habitem a la comarca. Per fer-ho, la campanya ens proposa identificar els estereotips, les actituds i els comportaments que generen desigualtats i que portem ben endins i un cop fet aquest pas, retallar les violències de les nostres vides i de les nostres relacions.

Davant de l’èxit de participació que va tenir aquesta proposta i el compromís que van adoptar tots els ajuntaments de la Garrotxa pel seu impuls, a partir d’aquest mes d’agost es posa en marxa una nova edició d’aquest campanya comarcal,  que aquest té com a focus principal un cicle de 16 activitats culturals de diferents formats que ens fan reflexionar sobre els estereotips de gènere, temes LGTBI, homofòbia, assetjament, masclisme… Les propostes són diverses i engloben des de titelles, conta contes, monòlegs, teatre o karaokes, que s’aniran desenvolupant a diferents municipis del territori.

El tret de sortida serà el dissabte 14 d’agost a Beuda, amb un monòleg a càrrec d’Eloi Martín Casanovas i es tancarà el 24 d’octubre a Olot, amb un espectacle multidisciplinari a càrrec de la companyia Comando señoras . Totes les activitats són gratuïtes. Trobareu tota la informació de la campanya al web garrotxasenseviolencies.wordpress.com

La campanya es complementarà a la tardor amb un cicle de formació en polítiques de gènere orientat a equips tècnics i polítics de les administracions públiques garrotxines i també a entitats de la comarca.

Aquesta campanya està finançada a través del Pacto de Estado contra la violència de género del Ministerio de Igualdad i s’organitza des dels 21 ajuntaments de la comarca, el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa.

SIAD i SAI.

El Consorci d’Acció Social de la Garrotxa disposa d’un Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) iniciat l’any 1998, el qual ofereix atenció psicològica i assessorament jurídic. Aquest servei fa treball preventiu amb tallers de bons tractes per a dones, oferint un espai de relació i autocura. L’any 2020 es van atendre 216 dones al SIAD i en el que portem de 2021 s’han fet 123 atencions en els programes d’atenció psicològica, grups de bon tracte i assessorament jurídic.

Paral·lelament, l’any 2017 es va crear el Servei d’Atenció Integral (SAI), un servei adreçat a tota la població i molt especialment a aquelles persones que hagin patit, pateixin o siguin susceptibles de patir qualsevol situació de discriminació per LGTBI-fòbia. El SAI va fer l’any 2020 15 atencions i en el que portem de 2021 se n’han realitzat 9.

Algunes dades de la campanya 2020 “Retalla les violències, enganxa les cures”:

  • Repartiment bústia a bústia de 22.500 tríptics informatiu dels serveis d’atenció: SAI i SIAD (Servei d’Informació i Atenció a la Dona) amb explicació de la campanya, acompanyat d’un quadern de joc i cartells per penjar a llocs visibles dels diferents municipis participants.
  • Acció comunitària en format taller o activitats de carrer. Es van fer 13 en total i difoses a través de les revistes municipals.
  • Formació introductòria a personal polític i tècnic sobre polítiques de gènere, en la qual van participar 60 professionals i 29 càrrecs electes.