EXPO MANCOMUNIUTATS A SANTA COLOMA DE FARNERS
La imatge correspon a la inauguració de l’exposició a la Bisbal d’Empordà. Fotografia de Martí Artalejo

Des d’aquest divendres dia 9 i fins al 30 de gener es podrà veure a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa l’exposició “La Mancomunitat de Catalunya a les terres de Girona”. La mostra proporciona una visió renovada de les principals actuacions que va impulsar aquesta institució (1914-1924), com ara el debat territorial, les comunicacions, les obres públiques, l’agricultura, les polítiques de conservació de la natura i dels monuments, l’educació, la cultura i la sanitat.

L’exposició, que està estructurada en 20 àmbits temàtics amb fotografies, documentació, objectes originals de l’època, vídeos i explicacions, vol ser un estímul per reflexionar i comprendre el que va suposar la primera experiència d’autogovern de la Catalunya contemporània. També aspira a oferir una perspectiva humana i social que permeti descobrir els homes i les dones que de manera directa o indirecta van ser protagonistes de la institució, com ara Agustí Riera, Rafael Masó, Josep Pla, Francesc Cambó o Josep Irla.

L’exposició és promoguda pel Patronat Francesc Eiximenis de la Diputació de Girona. El seu contingut ha estat elaborat per Joaquim M. Puigvert, professor d’història contemporània de la Universitat de Girona, i Narcís Figueras, professor d’estudis catalans de la Universitat Oberta de Catalunya i director del Patronat Eiximenis, i per un equip d’especialistes en el període de la Mancomunitat o en les diverses qüestions que s’hi plantegen. L’exposició, que fins ara s’ha pogut veure a Santa Coloma de Farners i a la Bisbal d’Empordà, es podrà visitar a Olot en l’horari habitual de l’Arxiu: de dilluns a divendres, de 9 a 14 h i de 15.30 a 18 h, i també el dissabte 10 de gener, de 9 a 14 h.