La primera Vitrina del Trimestre de l’any 2019 de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que es podrà veure a la sala de consulta d’aquest centre entre els dies 18 de gener i 29 de març, està dedicada a l’aportació olotina a les Edicions Catalanes de París, de les quals aquest any es compleix el cinquantenari.

Les Edicions Catalanes de París es van crear l’any 1969 amb la voluntat de publicar manuscrits de política i d’història que la censura franquista no permetia publicar a Catalunya. La direcció (Josep Benet) i el finançament (Jordi Pujol, Josep M. Vilaseca, Teresa Roca) eren a Barcelona, mentre que la producció editorial i la distribució es feien des de París, de la mà de Romà Planas i Àngel Castanyer, fills d’exiliats republicans. L’editorial va patir diverses crisis i va tancar l’any 1977. El llibre més emblemàtic i influent que va publicar va ser l’Informe sobre la persecució de la llengua i la cultura de Catalunya pel règim del general Franco, l’any 1973.

Un grup d’olotins vinculats a l’escoltisme va col·laborar decisivament en la introducció clandestina de bona part dels llibres de l’editorial, des de Perpinyà a Barcelona. La vitrina mostra exemplars dels llibres que es van passar a Catalunya –avui cedits a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa per Lluís Sacrest, un dels responsables d’aquell grup i autor d’un opuscle en què explica l’experiència–, els itineraris que se seguien per introduir les publicacions i la relació de membres que hi van participar.