Un any més, els garrotxins han mostrat la seva solidaritat participant en el Gran Recapte d’Aliments. La jornada central, celebrada aquest dissabte 26 de novembre, ha tancat assolint la xifra de 31.937 unitats d’aliments i productes bàsics recollits, amb destinació al Centre de Distribució d’Aliments de la Garrotxa. Són 690 unitats més recollides que l’edició anterior.

A partir d’aquest any, Càritas Garrotxa, amb la finalitat de classificar les donacions de manera més efectiva, ha establert un nou sistema de comptabilització dels productes donats, detallant el resultat final en unitats. Aquest sistema permet obtenir una millor radiografia dels productes emmagatzemats al Centre de Distribució i optimitza la gestió de la distribució al llarg de l’any.

Malgrat que la pluja va fer acte de presència a la tarda, molts ciutadans es van apropar durant tot el dissabte a alguns dels 18 supermercats d’Olot, responent així a la crida a la col·laboració ciutadana que el Consorci d’Acció Social de la Garrotxa amb la Fundació Banc dels Aliments, Càritas Garrotxa i Creu Roja van fer ja fa unes setmanes.

A la jornada central, 270 voluntaris han fet possible que aquest 7è Gran Recapte organitzat a la Garrotxa hagi estat un any més, un èxit de participació. Des de les 10 del matí i durant onze hores ininterrompudes, els col·laboradors no han deixat d’informar els clients dels 18 supermercats d’Olot del motiu de la campanya i dels aliments i productes bàsics necessaris per a les famílies que es troben en situació de precarietat econòmica i social.

El Gran Recapte d’Aliments és una acció solidària que va creixent en nombre de participants, gràcies sobretot a les campanyes de conscienciació realitzades per entitats i administracions. Per moure el gran volum d’aliments i productes recollits al llarg de la jornada, ha estat personal de la Creu Roja i també, particulars i empreses de transport els encarregats de traslladar tot el material al Centre de Distribució d’Aliments, situat a l’Avinguda Girona d’Olot.

Només aquest dissabte 26 de novembre, s’han recollit 31.937 unitats d’aliments i productes bàsics, una xifra, en unitats, lleugerament superior a l’obtinguda a la jornada central del 2015. Amb aquestes dades, es pot afirmar que aquesta 7a jornada central del Gran Recapte d’Aliments finalitza amb un bon resultat, especialment si s’analitzen els tipus d’aliments i productes recollits, que en la seva gran majoria es corresponen amb els inclosos a la llista que va facilitar l’organització i considerats bàsics.

El president del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Joan Espona, ha agraït a tots els ciutadans participants que “hagin dedicat una part de la seva compra a la solidaritat i que demostrin així que la Garrotxa té una sensibilitat especial en temes socials”, i ha destacat el paper fonamental de voluntaris i col·laboradors, ja que sense ells tampoc seria possible fer un desplegament com el que s’aconsegueix a la jornada central. També ha recordat que el Centre de Distribució d’Aliments està obert tot l’any per a realitzar donacions. Acompanyant a Joan Espona, la regidora de l’Ajuntament d’Olot, Montse Torras, ha subratllat la participació dels olotins aportant aquells productes que eren requerits. Torras també ha felicitat als voluntaris per la gran tasca realitzada, l’esforç, la il·lusió i els compromís de tots.

Degut a l’èxit que va tenir a l’edició anterior el projecte Teixim, gràcies al qual i amb la col·laboració de diversos casals de la gent gran de la Garrotxa i empreses tèxtils es van confeccionar 500 bosses de roba per recollir aliments, aquest any el projecte s’ha ampliat i s’ha arribat a les 700 bosses, que s’han distribuït entre supermercats i comerços d’Olot i comarca.

Aquest any sis casals han estat els encarregats de confeccionar aquestes bosses de roba que durant tota la jornada central s’han utilitzat a bon ritme als 18 supermercats participants i que han permès reduir l’ús de bosses de plàstic no reutilitzables al llarg del dia.

Omplir el Centre de Distribució amb productes de primera necessitat ha estat l’objectiu que totes les entitats participants s’han marcat com a prioritat a les seves campanyes de comunicació. És per aquesta raó que Carles Oller, responsable de Càritas Garrotxa, ha fet un balanç molt positiu dels tipus d’aliments i productes recollits, i ha donat les gràcies als participants per seguir les indicacions dels organitzadors i permetre així optimitzar al màxim els recursos i permetre que s’ajudi, de manera més eficient, a les famílies que ho necessiten.

Un cop finalitzada la jornada central del Gran Recapte que s’ha concentrat a Olot, la campanya de recollida d’aliments i productes bàsics continua a la resta de municipis de la comarca (segons la programació establerta per cada municipi i que es pot consultar a la pàgina web del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa: www.casg.cat).

En total s’han habilitat 90 punts de recollida a les diferents poblacions de la Garrotxa, una xifra molt superior a la de l’any anterior, i que és sinònim del creixement que El Gran Recapte està experimentant a nivell comarcal. El material recollit a la comarca també es farà arribar aquestes properes setmanes al Centre de Distribució d’Aliments.

La jornada central del Gran Recapte a Catalunya ha assolit, segons dades estimatives de la Fundació Banc dels Aliments, els 4 milions de tones d’aliments i productes bàsics, de les que aproximadament unes 500 tones s’han recollit a les comarques gironines, unes quantitats similars a les de l’edició de 2015. A nivell de tota Catalunya, el Gran Recapte d’Aliments ha mobilitzat a 26.000 voluntaris i ha arribat als 2.500 punts de recollida a tot el país.

voluntaris2_granrecapte_251116