La consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs, ha presidit avui el Consell d’alcaldes de la Garrotxa, al Consell Comarcal,  i ha presentat als representants municipals el procés de debat GovernsLocals.cat, un procés que impulsa el Govern de la Generalitat, juntament amb la resta de les administracions catalanes, per definir com ha de ser l’Administració local catalana del futur. Aquest és el tercer Consell d’alcaldes on es fa la presentació del procés, que els representants del Departament de Governació explicaran per tot el territori.

Per primera vegada es compta amb les veus del món local per elaborar les bases d’aquesta legislació. D’aquesta manera, s’inverteix l’ordre del procés, perquè no serà el Govern o el Parlament qui presenti un text, sinó que s’obre un debat profund en què es faran aportacions directament des del món local. Així ho ha destacat la consellera abans d’iniciar la reunió a Olot: “En els darrers anys s’ha intentat renovar aquest àmbit, però les lleis van quedar tancades en un calaix perquè hi ha haver una resposta negativa per part del món local”. La consellera ha apuntat que Catalunya no és un país uniforme i que el procés de debat atendrà aquesta diversitat: “Una llei que ha de donar respostes al món local s’ha de fer d’a baix a dalt, escoltant  tothom. S’ha de tenir en compte que és ben diferent la realitat de municipis petits com Olot i la de grans ciutats com Santa Coloma o l’Hospitalet de Llobregat”.

Després dels debats s’elaborarà un document únic, que inclourà consensos i discrepàncies, i que es portarà al Parlament de Catalunya perquè, tenint el compte el debat, tiri endavant les lleis.

Tot i que fa mesos que es treballa en aquest projecte, amb les presentacions territorials s’engega el debat de manera efectiva, ja que durant les sessions ja s’han plantejat als assistents algunes qüestions clau sobre l’ordenació territorial, els nivells d’administració, l’elecció dels representants municipals, etc. De manera paral·lela a les presentacions, s’estan fent ja les reunions dels equips responsables dels sis àmbits de treball: Ordenació territorial i serveis a les persones, Organització dels governs locals, Relacions intergovernamentals, Nova governança, Innovant la gestió pública local i Finances locals.

Alcaldes, presidents d’entitats municipals descentralitzades i presidents de consells comarcals  poden participar presencialment en les sessions de debat al territori, que es faran entre els mesos d’octubre i novembre. En aquestes sessions es debatrà sobre cadascun d’aquests àmbits i els resultats es faran arribar a la resta de càrrecs electes perquè, via telemàtica, puguin fer-hi les aportacions corresponents. També s’establiran diversos processos participatius a nivell municipal i es recolliran opinions a través del web governslocals.cat, on hi haurà eines de debat dels sis àmbits de treball, a més d’un butlletí electrònic que fomentarà la participació dels electes.

Els documents es coordinaran en un comitè tècnic format per representats de totes les administracions i se sotmetran a la consideració d’un grup d’assessors, que podran assistir els equips dels àmbits de treball i aportar continguts i coneixement, com a experts en la matèria.

El procés de debat finalitzarà entre els mesos de gener i febrer del 2017, amb una sessió on s’aportaran els resultats de les sessions territorials i de les aportacions telemàtiques dels càrrecs electes. D’aquesta sessió final en sortirà un document que es traslladarà al Parlament de Catalunya i que ha de servir com a base per a elaborar les futures lleis dels governs locals.

El procés es va presentar el passat mes de juliol, amb la primera reunió del Consell Institucional, que es va fer al Parlament de Catalunya, encapçalada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont; acompanyat del vicepresident, Oriol Junqueras, i la consellera de Governació, Administracions Públiques i Habitatge, Meritxell Borràs. També hi van participar els presidents de les quatre diputacions catalanes i els representants de les entitats municipalistes, de l’Ajuntament de Barcelona, del Conselh Generau de l’Aran i dels sis grups parlamentaris.

160922-governslocalsgarrotxa