Programa Festes del TuraDurant els mesos de juny, juliol, agost i setembre, La Vitrina del Mes que organitza l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa mostrarà els programes de Festes del Tura editats entre els anys 1901 i 1963. L’exposició complementa la que es va fer l’estiu passat sobre el mateix tema, que abastava el període 1964-2014.

La mostra comprèn un total de 60 programes d’aquests anys. El 1902 no es va fer programa de mà –només cartell, també inclòs a les vitrines–, mentre que els anys 1936, 1937 i 1938 la festa major local no es va celebrar. Els exemplars d’aquest període són majoritàriament de petit format, inicialment impresos en exclusiva a la impremta Bonet i, a partir de 1905, també en altres impremtes locals (Alzamora, Planadevall, Aubert, Torrent i Rigola), de manera alternativa. El català i el castellà van coexistir durant molts anys com a llengua del programa fins que la segona es va imposar en els exemplars impresos durant les dictadures dels generals Miguel Primo de Rivera (1924-1930) i Francisco Franco (de 1939 en endavant).

L’any 1910 s’adopta el tipus de programa de festes que encara avui dia es reparteix entre els ciutadans: amb una portada amb voluntat artística, aplega els diversos actes festius, imatges gravades o fotogràfiques i anuncis interiors. Les fotografies –una vista general d’Olot, de Josep Thomas, és la primera placa reproduïda en un programa, l’any 1901– solien recollir escenes de festes i indrets amb atractiu turístic. La coberta va introduir progressivament reproduccions de quadres paisatgístics d’artistes locals (dels germans Vayreda i els Berga, pare i fill, a Àngel Vila i Joaquim Marsillach) i, puntualment, il·lustracions dels Gegants, convertits en icona de la festa.

La mostra es pot visitar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa de dilluns a divendres, de les 8 del matí a les 3 de la tarda.