El Consell Comarcal de la Garrotxa ha aprovat en el ple d’aquest dijous el pressupost per al 2018, que serà de 21.063.200 euros. Es tracta d’un pressupost amb un augment de 4.374.765,80 euros respecte al de l’any 2017, motivat pel finançament de l’Agència de Residus de Catalunya per a la creació del Centre de Gestió de Residus de la Garrotxa i per la incorporació de les inversions de l’estació depuradora d’aigües residuals d’Olot, provinents de l’Agència Catalana de l’Aigua.

El Consell Comarcal de la Garrotxa afrontarà l’any 2018 amb un pressupost de 21.063.200 euros. Aquest augment en el pressupost, si es compara amb el de l’any 2017, és degut, per una banda, a les aportacions de l’Agència de Residus de Catalunya per al finançament de la planta de triatge. El segon argument que motiva la diferència de 4.374.765,80 euros respecte 2017 és la incorporació de les inversions que l’Agència Catalana de l’Aigua realitzarà per a l’estació depuradora d’aigües residuals d’Olot.

El pressupost consolidat del Consell Comarcal de la Garrotxa, el Consorci d’Acció Social (CASG) i el Consorci de Medi Ambient i Salut Pública (SIGMA) ascendeix a 30.668.416,11 euros.

El Consell Comarcal presenta un pressupost rigorós i equilibrat, on la capacitat financera ha quedat estabilitzada. Es tracta d’un pressupost sense canvis significatius en relació a l’exercici anterior, però on si destaquen les previsions realitzades en l’àmbit de personal, per tal de donar resposta a les necessitats de diversos consistoris en relació a l’assistència jurídica, així com les generades a nivell intern. El pressupost preveu la creació d’una plaça temporal de tècnic en l’àmbit jurídic i el seu corresponent suport administratiu. A més, s’amplia el suport administratiu per donar resposta al desplegament de l’administració electrònica i per ampliar l’atenció al ciutadà i el servei de registre. A banda de les modificacions temporals de plantilla, l’equip de govern del Consell Comarcal de la Garrotxa ha inclòs al pressupost 2018 una previsió per a la millora les condicions laborals i salarials dels seus treballadors que es puguin derivar de les negociacions que s’estan duent a terme per a l’entrada en vigor d’un nou conveni col·lectiu.

En la votació del Pressupost 2018, els grups del PSC i la CUP han votat en contra i el grup comarcal d’ERC s’ha abstingut.

Segons la consellera comarcal de Gestió Econòmica, Fina Surina: “es un pressupost realista i ajustat a les necessitats, en base a la capacitat pressupostària del Consell”. A la seva intervenció també va destacar l’equilibri en l’elaboració del pressupost i va reconèixer la feina i l’esforç dels treballadors de Consell.

Continuarà durant el 2018 la col·laboració entre els ajuntaments garrotxins i el Consell pel finançament de serveis tant obligatoris com no obligatoris relacionats amb medi ambient, serveis socials, cultura, educació o serveis d’arxiu i gestió documental. Aquesta col·laboració permet mantenir els estàndards de qualitat dels serveis comarcals, oferir aquests serveis als ciutadans de manera coordinada i realitzar una gestió de recursos més eficaç. El president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Joan Espona, va valorar molt positivament aquesta feina conjunta i va agrair la voluntat de consens i coordinació, tret diferencial de la comarca. Respecte a aquestes col·laboracions, destaca l’augment de recursos destinats al manteniment de la gossera comarcal, degut a l’increment de serveis, així com l’augment de finançament que els ajuntaments destinaran al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa. En relació a les aportacions que el Consell Comarcal fa al CASG, cal puntualitzar que, a partir d’aquest proper any, l’Ajuntament d’Olot realitzarà la seva aportació econòmica directament al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa i, per tant, aquesta no s’inclou al pressupost del Consell Comarcal (motiu pel qual, l’aportació del Consell Comarcal al CASG per a 2018 és inferior a efectes numèrics, però no reals). Finalment, en l’àmbit de la promoció econòmica, es consolida el compromís amb l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, DinàmiG i amb Turisme Garrotxa.

 

A més del pressupost, al llarg de la sessió plenària també s’han presentat altres propostes, com els convenis de col·laboració amb l’Ajuntament de Mieres per a l’assistència en matèria d’accions de dinamització social i de processos de participació.

En l’apartat de Medi Ambient, que va ocupar gran part de la sessió, ahir es van aprovar diversos contractes, com el del servei públic d’explotació, conservació, manteniment i millores de les depuradores de la comarca; el contracte de recollida selectiva de paper-cartró, envasos lleugers, vidre i recollida de materials voluminosos, entre altres.

El conseller de Promoció Econòmica, Eduard Llorà, va explicar als consellers la col·laboració que, a partir del 2018, el Consell inicia amb DinàmiG en relació al foment dels estudis de formació professional. Aquesta col·laboració va ser aprovada pels grups de l’oposició per unanimitat, vol promoure i fomentar la formació orientada a l’empresa, en un moment on aquest tipus de formació és altament demandat per les empreses garrotxines.

També en la línia de col·laboració, el Consell Comarcal va aprovar ahir el conveni que permet a l’Associació d’Hostalatge de la Garrotxa seguir vinculada a les instal·lacions del Consell, però a partir d’ara, en un nou espai (compartit amb Turisme Garrotxa) al número 26 de l’avinguda Onze de setembre.