En la sessió plenària celebrada ahir al Consell Comarcal de la Garrotxa, la primera en format presencial després de l’aixecament de les restriccions per la Covid-19, es va aprovar l’adhesió de l’ens comarcal a l’Aliança Catalunya 2030, un partenariat entre entitats públiques i privades on es comparteixen els compromisos de país per fer realitat els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquesta adhesió referma les línies d’acció estratègiques fixades pel Consell Comarcal de la Garrotxa al territori i que impregnen l’acció de govern a través d’eines com l’Observatori de Desenvolupament Sostenible de la Garrotxa, el Procés Participatiu Fem Garrotxa o l’estratègia turística de la Carta Europea de Turisme Sostenible.

A nivell econòmic, la consellera de Gestió Econòmica, Montserrat Torras, va proposar l’aprovació d’una modificació de crèdit incorporant una part del romanent de lliure disposició per suplementar diferents partides, la més important per import (65.000€) per poder contractar suport tècnic en la gestió dels Planes de Sostenibilidad Turística de la Garrotxa, concretament per gestionar aquesta subvenció que per la seva complexitat i volum requereix d’una estructura tècnica i administrativa sòlida i capaç de garantir l’adequada gestió de 3’5 milions d’euros en projectes turístics. En relació als Planes de Sostenibilidad, cal destacar que s’ha constituït un grup de governança constituït per alcaldes (Santa Pau i Montagut i Oix), consellers (Gestió Econòmica, Turisme i Mobilitat) i les gerències del Consell Comarcal i Turisme Garrotxa.

La modificació de crèdit també incorporava la previsió perquè l’ens comarcal s’adhereixi a l’Associació de Municipis per la Mobilitat i el Transport Urbà (AMTU). Formar part d’aquesta associació de municipis permetrà a la comarca continuar avançant en la millora de la mobilitat sostenible, en un moment on gràcies al treball coordinat de tots els ajuntaments de la comarcal i la feina de la Taula comarcal de Mobilitat de la Garrotxa. En aquest sentit, el conseller comarcal de Mobilitat, Jordi Güell, va celebrar que hi ha molt bones perspectives perquè la Garrotxa s’integri a l’ATM de Girona, que suposarà avantatges en les opcions de mobilitat pública dels ciutadans i ciutadanes de la comarca.

Cal dir que la mobilitat va ser un dels punts que van generar més interès i participació de tots els grups comarcals al torn obert de paraula, on tots els representants van posar de manifest la voluntat de continuar treballant de manera conjunta i coordinada en aquest tema cabdal per al nostre territori. En aquest sentit, Jordi Güell també va explicar que pròximament s’anunciarà la modificació de la ruta que fa el Bus Transversal de Garrotxa per tal de millorar la connexió entre l’Hospital Comarcal i els municipis de Garrotxa.

En un ple eminentment tècnic, la majoria de les propostes aprovades recollien encàrrecs de gestió al Consell Comarcal de la Garrotxa per part dels ajuntaments de la comarca, fet que continua refermant el protagonisme del Consell Comarcal a l’hora de prestar serveis d’assistència i cooperació als  consistoris de la comarca.

En l’àmbit de Medi Ambient i Salut Pública es van aprovar diversos encàrrecs de gestió amb ajuntaments relacionats amb sanejament d’aigües residuals, assistència tècnica en matèria de salut publica i activitats, establiments, infraestructures i edificis.

Destaca en l’apartat de Territori, Mobilitat, Infraestructures i Energia l’aprovació de l’encàrrec de gestió a l’Ajuntament d’Olot per a l’assistència tècnica en la gestió dels ajuts en matèria de rehabilitació residencial aprovats per la Generalitat de Catalunya en el marc dels ajuts Next Generation – UE i també l’aprovació dels treballs, per part del Consell Comarcal, per a la millora dels camins de Mieres, Sales de Llierca, Montagut i Oix i Vall de Bianya inclosos en la subvenció de millora i manteniment de camins de la xarxa veïnal i rural a les comarques de muntanya 2022.

També destaca l’aprovació de l’expedient de contractació del subministrament elèctric de diversos ens locals de la comarca de la Garrotxa. El contracte, amb una durada de dos anys es divideix en quatre lots diferenciats i ascendeix a aproximadament nou milions d’euros per donar servei a quinze ajuntaments, tres consorcis i el propi Consell Comarcal de la Garrotxa.

Respecte a desenvolupament local, el Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consorci DinàmiG, gestionarà el programa Treball i Formació en les línies MG52 i PANP, que s’unirà a les línies ja aprovades i que també gestiona el Consell, que són les de joves tutelats i extutelats i les de MG45 i DONA. En total, són 14 ajuntaments els que participen en algun dels programes del SOC que gestiona directament el Consell Comarcal, que donen una oportunitat formativa i laboral a un total de 20 persones que treballaran arreu de la comarca. Cal assenyalar també que l’Ajuntament d’Olot, per les seves característiques, també ha accedit a les línies MG45 i DONA i MG52, PANP i PRGC de manera individual.

L’aprovació de les addendes econòmiques relatives al projecte Xarxa de Senders Itinerànnia i tres encàrrecs de gestió per dur a terme diversos processos participatius als ajuntaments de Mieres, Riudaura i Montagut i Oix van posar el punt final als punts inclosos a l’ordre del dia d’aquesta sessió plenària.