La nova Vitrina del Trimestre de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, que es pot veure des del 9 d’octubre, està dedicada al centenari de la Biblioteca Popular d’Olot.

El 22 de setembre de 1918 es va inaugurar la Biblioteca Popular d’Olot. Era una de les quatre biblioteques princeps, és a dir, una de les primeres quatre biblioteques creades el 1918 per la Mancomunitat de Catalunya, totes semblants, i que corresponien a una per província catalana: Valls (l’única que sobreviu), Olot, Sallent i les Borges Blanques.

La biblioteca olotina era una de les manifestacions de la Mancomunitat de Catalunya, la institució que va agrupar les quatre diputacions catalanes i que, malgrat les competències i els recursos limitats de què va disposar, va desplegar una tasca notable en els camps de la cultura, l’ensenyament i les obres públiques. “Que no hi hagi un sol ajuntament de Catalunya que deixi de tenir, a part dels serveis de policia, la seva escola, la seva biblioteca, el seu telèfon i la seva carretera”, havia dit el president de la Mancomunitat, Enric Prat de la Riba. Eugeni d’Ors va ser el factòtum de la planificació d’aquest pla renovador del sistema bibliotecari català, únic a Espanya, que seguia models anglosaxons. La creació de la Biblioteca de Catalunya (1914) i de l’Escola Superior de Bibliotecàries (1915) van ser dos elements més d’aquest projecte.

El templet noucentista va persistir cinquanta anys. L’any 1968 va ser enderrocat i substituït per un altre edifici, conegut com la Casa de Cultura, que va albergar la Biblioteca Jaume Bofill i Matas. L’any 1987 aquesta biblioteca es va fusionar amb l’antiga Biblioteca Municipal i en va resultar l’actual Biblioteca Marià Vayreda, que l’any 1997 es va traslladar a la seu actual, l’antic ajuntament.

Seguint l’esquema del llibret publicat per l’Institut Municipal de Cultura d’Olot per commemorar el centenari, la Vitrina del Trimestre presenta una mostra de documents i fotografies relacionats amb la Biblioteca Popular, especialment dels seus orígens. Es podrà veure fins al 29 de desembre.