En el marc de la XII Biennal Olot Fotografia, entre el 29 de juliol i el 27 d’agost es podrà veure a la sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa l’exposició Colores Ciegos, de Josep Echaburu.

El fotògraf Josep Echaburu Mulet (Barcelona, 1967) va realitzar aquesta sèrie a partir d’una pregunta: “Com interpreta els colors una persona cega de naixement?”. L’autor va fer un treball de camp i va entrevistar diversos invidents per descobrir les sensacions que tenien respecte als colors i, després, va buscar els espais o els llocs que descrivissin el color explicat per cadascun d’ells. En la major part dels casos, aquest color no existia en l’escena fotografiada.

I normalment no existia perquè la seva interpretació no es correspon amb la manera de viure el color de les persones que hi poden veure, sinó que es basa en un altre tipus de percepcions, ja sigui a través dels altres sentits o de definicions i sensacions que han tingut o viscut. La gamma de colors es transforma, d’aquesta manera, en una gamma d’experiències que possibiliten la comunicació entre les persones cegues i els vidents, en un món on el color té una importància fonamental.

Josep Echaburu ha obtingut nombrosos premis nacionals i internacionals i ha exposat la seva obra en diferents ciutats espanyoles. El seu treball ha estat publicat en diversos magazins de fotografia espanyols i internacionals. A més de realitzar els seus projectes personals, treballa com a fotògraf per a TVE.

La sèrie Colores ciegos va ser premiada en la categoria de fotografia documental en el festival Rovinj Photodays, a Croàcia.

colores ciegos 0003