Dimecres 4 de setembre, a les 19h, va tenir lloc a la Sala de Plens del Consell Comarcal de la Garrotxa el tradicional acte institucional d’entrega de les senyeres als alcaldes i alcaldesses de la Garrotxa, amb l’objectiu que llueixin als seus respectius municipis el proper 11 de setembre, Diada Nacional de Catalunya.

L’acte, presidit per primera vegada per Santi Reixach, president del Consell Comarcal de la Garrotxa, va comptar amb la participació d’Omnium Cultural, amb la seva presidenta al capdavant, que també va dirigir unes paraules als assistents.

Discurs del president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, a l’acte institucional en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, celebrat al Consell Comarcal de la Garrotxa.

En primer lloc, perquè avui “m’estreno” com a president del Consell Comarcal de la Garrotxa en aquest acte que, malgrat la seva modèstia, té un important significat i simbolisme: afirmar la nostra voluntat i expressió nacional a través d’un acte d’entrega de senyeres. I fer-ho en uns moments de repressió de l’Estat en contra d’aquesta voluntat expressada, sempre, de forma cívica, pacífica i democràtica.

En segon lloc, perquè cal ser conscients que un 11 de setembre de 1714 el poble de Catalunya va perdre, dolorosament, les seves llibertats. I avui, tres segles més tard, a l’any 2019, a Catalunya hi ha presos polítics, exiliats i exiliades simplement per intentar complir un mandat ciutadà expressat democràticament.

Com pot succeir això? Malauradament l’Estat Espanyol ha mostrat la seva pitjor cara: la repressió i la manca absoluta de voler establir un diàleg real reconeixent la existència d’un conflicte polític. Europa, com en altres temes, es troba immersa en una profunda crisis política i de valors i les seves institucions miren cap a un altre costat.

La solució no vindrà, o no vindrà únicament, des de fora. Cal pensar que la sortida a aquest conflicte ha de venir des dins, des de la pròpia societat catalana i també forçant a l’Estat a reconèixer el conflicte i establir aquest marc de diàleg imprescindible, sense renúncies prèvies.

Aquests darrers mesos hem viscut un cicle electoral que ha generat desorientació i incomprensió entre la ciutadania, principalment entre aquells i aquelles compromesos amb la independència del nostre país. Aquests mesos poden haver desanimat a molts i cal que sapiguem construir, entre tots, un nou escenari que sigui realista però que permeti generar il·lusió i confiança i que, sobretot, superi els retrets entre nosaltres. Sense unitat, en la forma que sigui, no podrem avançar i seguirem en un marc autonòmic clarament insuficient on les nostres institucions es veuen molt limitades per poder fer polítiques que millorin les condicions de vida dels catalans i catalanes; de tots i totes!  I si és així, la repressió, lamentablement, haurà guanyat. Penso, humilment, que no ens ho podem permetre.

Des de la Garrotxa, des d’aquest Consell Comarcal, us asseguro que cada dia treballarem, en les nostres possibilitats, per construir una Catalunya més lliure, més justa i més prospera.

Visca Catalunya!

Santi Reixach i Garriga

President del Consell Comarcal de la Garrotxa