En el Ple celebrat aquest passat dimecres del Consell Comarcal de la Garrotxa, es va aprovar la proposta d’una modificació de crèdit per poder fer ús de 615.341,92 euros del romanent de tresoreria per atendre diverses necessitats. La proposta, aprovada per Junts per Catalunya, ERC i Estimem les Planes i amb l’abstenció de CUP i PSC, permetrà:
-
- L’adquisició d’un local per a l’Oficina Comarcal de Joventut. Aquest local haurà d’estar ubicat el més proper a la seu del Consell Comarcal per poder disposar també d’un espai per al personal tècnic del servei de Joventut de l’Àrea d’Educació i Joventut i, alhora, poder millorar la prestació dels serveis de l’Oficina Comarcal, competència delegada per part de la Direcció General de Joventut. A més, també s’ha reservat una partida per adequar aquest local i poder adquirir el mobiliari necessari. El cost total previst és d’un màxim de 252.499,27 euros.
-
- Millores a la seu del Consell Comarcal de la Garrotxa. Segons l’estudi que es va encarregar a principis d’any al despatx d’arquitectura “Un parell d’Arquitectes” i amb una partida de 76.335 euros es podrà ampliar l’abast de l’actuació de millores a la façana del Consell Comarcal incloent també les dependències de la planta baixa de Can Murat. Aquestes actuacions permetran millorar especialment la façana de la planta baixa que dona a la plaça de Santa Magdalena. Aquest import també inclou les millores en la climatització d’aquests espais on actualment hi ha el servei de turisme, Turisme Garrotxa, l’Associació d’Hostalatge i el Consell Esportiu. Finalment, s’ha donat resposta a una petició del personal del Consorci d’Acció Social fent una reserva per adquirir un segon aparcament tancat per a bicicletes (6.000 euros) i així continuar apostant per una mobilitat laboral més sostensible.
-
- Gestió i tractament de lixiviats. Una de les necessitats que ha calgut atendre de manera excepcional, urgent i imprevisible a causa de les contínues pluges dels darrers mesos ha estat el tractament dels lixiviats (residus líquids) originats en el dipòsit controlat comarcal. És per això que s’han destinat 280.507,65 euros per gestionar correctament aquests lixiviats. El conseller comarcal de Medi Ambient, Jordi Cargol, ha exposat que: “estem parlant d’una situació excepcional. Va ploure 22 dies seguits i es van acumular més de 5.000 m³ de lixiviats, generant un possible risc de vessament al medi natural i es va haver de gestionar d’urgència. La situació ha estat complexa i ha generat una despesa molt significativa, però des del Consell s’ha actuat com calia: de manera ràpida i responsable. Tot i això, no podem afrontar situacions com aquesta amb una lògica de resposta puntual. Ens calen instruments estructurals i recursos estables per fer front a les conseqüències del canvi climàtic, que ja no són una previsió sinó una realitat.”
També es van aprovar dues importants propostes pertanyents a l’Àrea d’Urbanisme i Edificació. La primera va ser la pròrroga del contracte del programa de comptabilitat i gestió energètica que utilitzen les persones de l’Oficina de Transició Energètica per tal de millorar l’eficiència energètica dels 20 municipis garrotxins acollits a la iniciativa (tots menys Olot que ho fa directament). En aquest moment, es recullen dades essencials d’un total de 599 punts de subministrament elèctrics municipals amb un consum global d’uns 5.600.000 kWh. Els resultats que s’obtenen són dades de consum extremadament útils a l’hora de planificar actuacions d’eficiència, efectuar simulacions de preus de cares al pressupost i d’altres actuacions de control i optimització dels subministraments. La segona, va ser l’acceptació de l’ampliació a un altre municipi, Sant Feliu de Pallerols, que s’acollirà també al servei d’assistència tècnica que ofereix l’Àrea d’Urbanisme i Edificació en 3 modalitats (anomenades annexos) que actualment ja es realitzen en els següents municipis:
-
- Annex 1. Tasques d’assessorament: Beuda, Besalú, Castellfollit de la Roca, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Jaume de Llierca, Santa Pau, Tortellà, la Vall de Bianya i puntualment a Sant Joan les Fonts. A partir d’ara també a Sant Feliu de Pallerols.
- Annex 2. Tasques d’inspecció: Argelaguer, Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Les Planes d’Hostoles, Maià de Montcal, Mieres, Montagut i Oix, Riudaura, Sales de Llierca, Sant Aniol de Finestres, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Tortellà, Vall de Bianya i puntualment a Sant Joan les Fonts i Santa Pau. A partir d’ara, s’hi suma Sant Feliu de Pallerols.
- Annex 3. Tasques d’elaboració o redacció de documentació: es duen a terme a 20 ajuntaments de la comarca.
Una altra pròrroga que es va donar per aprovada i ampliada és la del contracte del servei de transport escolar dels centres educatius de la comarca de la Garrotxa per al curs escolar 2025-2026, un servei que el plenari del consell creu necessari de donar-hi continuïtat.
En aquest ple també s’ha aprovat la modificació de la composició del Consell de Presidència, nomenant a Lluís Amat i Batalla com a membre en substitució de Laila El Gamouchi Darras, qui va perdre la condició de consellera amb motiu de la seva renúncia per motius personals a la regidoria que ocupava a l’Ajuntament d’Olot.
Ja finalment, el portaveu de Junts per Catalunya, Jordi Güell, va proposar dues mocions destinades a posar de manifest com, un cop més, la gestió centralitzada del finançament local perjudica als ens a l’hora de prendre les pròpies decisions en temes tant bàsics com la gestió dels propis recursos o el dret a l’habitatge. Una anirà destinada a demanar als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats l’adopció de mesures urgents en matèria de finançament local i l’altra, dirigida a la Unió Europea, perquè abordi de forma urgent i amb perspectiva local el problema de l’accés a l’habitatge en els municipis, un dret fonamental. Ambdues mocions van ser aprovades per unanimitat per tots els grups.