Del 10 al 16 de juny es celebra la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, una iniciativa de la Comissió Europea que té com a objectiu promoure l’eficiència energètica i les energies renovables arreu d’Europa. Durant aquest període, que a Catalunya s’allarga fins al mes de juliol, s’organitzen diferents iniciatives que pretenen conscienciar la societat de la necessitat d’implementar un nou model energètic basat en eficiència energètica i la producció d’energia d’origen renovable, així com el paper clau que té la ciutadania i la resta d’actors socials i econòmics en aquest procés de canvi.

Les comunitats energètiques, peça clau de la campanya
La Setmana Europea de l’Energia Sostenible deixa la porta oberta a que els diferents participants escullin els seus lemes. En el cas de Catalunya, aquest 2024 s’utilitzarà el lema: “Ara és l’hora de compartir l’energia renovable!”. Les Comunitats Energètiques són cooperatives de consum o associacions de particulars, que poden comptar amb la col·laboració de les administracions i que s’erigeixen en productores i consumidores compartides d’energia.  A la Garrotxa hi ha diverses comunitats energètiques en formació o a punt d’entrar en funcionament (per exemple a la Vall d’en Bas, a les Planes d’Hostoles, a Besalú, a Castellfollit de la Roca, a Mieres i a Sant Feliu de Pallerols) i, aquest 2024, s’estan impulsant a set municipis més. Hi ha nombrosos autoconsums compartits en procés i en marxa a la comarca.

Oficina per a la Transició Energètica a la Garrotxa
Des del Consell Comarcal de la Garrotxa s’han previst diferents iniciatives per sumar-se a la Setmana Europea de l’Energia Sostenible. Totes elles estaran impulsades des de l’Oficina Comarcal per a la Transició Energètica (OCTE) que va entrar en funcionament el 2023. El seu objectiu és precisament donar suport a iniciatives locals vinculades al canvi de model energètic i aportar coneixement tècnic per definir els criteris per a la implantació d’energies renovables a la Garrotxa, en el marc del Pla Territorial Sectorial per a la Implantació de les Energies Renovables.

Així doncs, en el marc de les activitats en motiu de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, s’han programat difusions públiques a les xarxes i els mitjans. En elles s’explicaran les iniciatives que s’han dut a terme als propis municipis en clau d’eficiència energètica i es donaran consells a la població. També s’ha previst conscienciar en temes com l’energia i el canvi climàtic, l’eficiència energètica o la mobilitat sostenible, entre d’altres. Es portarà a terme una xerrada a Sant Feliu de Pallerols per informar els veïns d’aquest municipi que ja podran participar de la instal·lació compartida que s’està muntant aquests dies a la coberta de la pista poliesportiva. Aquesta xerrada tindrà lloc el dilluns 17 de juny a les 19.00 h a Ca les Hermanes.