El projecte GarMultiRisk, que té com a objectiu fer una anàlisi dels perills naturals presents a la Garrotxa, va tornar a ser protagonista a la comarca els dies 8 i 9 d’abril. Membres del Centre per a la Sostenibilitat Territorial, del Consell Comarcal i del grup d’investigació Multirisk Prevention de l’IDAEA-CSIC van organitzar unes jornades en format de tallers de formació amb l’objectiu d’identificar els reptes, potencialitats i necessitats que té el personal treballador que es dedica a la gestió del risc natural a la Garrotxa.

El dia 8 d’abril, dirigit únicament a personal tècnic i serveis d’emergències, es va comptar amb la presència de membres de Protecció Civil, de la Policia Municipal, del cos de Bombers de la Generalitat, de la Creu Roja, de l’Agrupació de Defensa Forestal (ADF), d’Agents Rurals i de personal tècnic de medi ambient. El 9 d’abril es va repetir el taller, amb la presència de representants polítics dels diferents municipis de la comarca.

Malgrat la diferència de públics entre els dos dies, la dinàmica va ser similar. Els tallers van tenir una primera part teòrica dirigida pel Dr. Joan Martí Molist, investigador del grup Multirisk Prevention de l’IDAEA-CSIC, que va fer una xerrada sobre perills naturals clarificant conceptes i explicant els punts claus que hauria de tenir una correcta gestió del risc.

La jornada va comptar també amb una part més pràctica, a càrrec de la Dra. Marta López Saavedra, del grup Multirisk Prevention. En aquesta part, es van presentar alguns dels possibles productes finals resultants del projecte: mapes estàtics de perillositat, multiperillositat i escenaris futurs, informes que acompanyarien aquests mapes i visors per tal de visualitzar de forma interactiva la informació gràfica recollida als mapes. Seguidament, es va agrupar a les persones assistents en diferents grups, amb l’objectiu que completessin uns fulls DinA1, on se’ls demanava la seva opinió per a cada un dels prototips ensenyats (mapes, informes i visors) segons quatre criteris diferents: utilitat, format, comprensió i suggeriments. Amb l’ús de notes adhesives, havien de completar les diferents caselles i, finalment, compartir les idees amb la resta d’assistents.

Aquesta dinàmica, que es coneix amb el nom de grups focals, és molt utilitzada en el sector empresarial i té l’objectiu de motivar la participació per part de tothom. En el cas dels tallers de formació realitzats, ha servit per recollir informació valuosa que ajudarà a dissenyar els productes finals del projecte per tal que siguin tan útils com sigui possible per a les persones responsables de la gestió dels riscos naturals a la Garrotxa.

El projecte GarMultiRisk compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico, a través de la Convocatoria de subvenciones para la realización de proyectos que contribuyan a implementar el Plan Nacional de Adaptación al Cambio Climático (2021-2030).