Al primer ple ordinari de l’any del 2024, celebrat avui dimecres, també s’ha aprovat l’actualització del Pla estratègic de subvencions de l’ens públic.

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha celebrat un nou Ple ordinari aquest dimecres 31 de gener al vespre. Entre altres, s’ha donat llum verda amb els vots favorables de tots els partits excepte del PSC, que s’ha abstingut, a l’encàrrec de gestió de la Generalitat a l’ens comarcal per a la millora de la mobilitat en transport públic amb l’objectiu atendre les necessitats de transport dels habitants de les poblacions de muntanya de la comarca. Es tracta de rutes internes que consoliden la mobilitat en determinats sectors o que atenen necessitats de mobilitat en zones de baixa demanda. L’encàrrec de gestió ha estat sol·licitat pel Departament de Territori de la Generalitat de Catalunya. L’acord permet finançar el dèficit tarifari d’aquests serveis mitjançant una aportació de 210.000 euros que inclou, entre d’altres, les següents rutes: el bus que recorre els polígons industrials de Begudà i Pla de Politger (més la prolongació a Montagut i Tortellà), el servei entre Olot i Oix els dilluns de mercat, la línia Santa Pau – Mieres – Olot, i altres serveis a la demanda vinculats a mercats.

Un segon punt important ha estat l’aprovació inicial del Pla estratègic de subvencions per a l’any 2024, on d’acord amb el pressupost de l’ens aprovat el passat desembre enguany es redueixen les subvencions dirigides a entitats o associacions de caràcter municipal que es podran assumir per part dels ajuntaments corresponents. Es mantenen, això sí, la majoria de les col·laboracions d’aquelles que tenen un àmbit d’actuació comarcal. L’objectiu d’aquesta mesura és adequar les subvencions segons un criteri que distingeixi aquelles entitats que tenen com a finalitat un abast i interès clarament comarcal d’aquelles que tenen una incidència únicament en l’àmbit local. S’ha aprovat amb els vots de favor de Junts per Catalunya, ERC i Estimem les Planes i les abstencions de la CUP i el PSC.

D’altra banda, de la conselleria comarcal de Medi Ambient i Emergències destaca l’aprovació de les addendes econòmiques als convenis d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i diferents ajuntaments per a l’assistència tècnica en matèria de protecció civil. Recordem que durant l’any 2021 es van signar els convenis entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i els ajuntaments per a l’assistència tècnica en matèria de protecció civil i emergències i que el Consell presta aquests serveis a través d’empreses externes i sota la supervisió tècnica del SIGMA. Ha comptat amb els vots favorables de tots els partits del Ple.

Corresponent a la mateixa conselleria, han tirat endavant les addendes econòmiques referents als convenis de delegació de competències municipals dels ajuntaments de la comarca (excepte Besalú) en matèria de recollida i custòdia d’animals de companyia a favor del Consell, per a l’any 2024. Els mateixos ajuntaments financen aquesta delegació. Ha comptat amb els vots favorables de totes les formacions polítiques que conformen el Ple.

També, destaca l’acceptació de l’encàrrec de gestió sol·licitat per l’Agència de l’Habitatge de Catalunya relatiu a l’Oficina Local d’Habitatge situada a la Garrotxa per al període 2024-2027 i l’aprovació del corresponent conveni. L’objectiu és coordinar i desplegar al territori els serveis i la gestió d’ajuts del Pla per al dret a l’Habitatge, així com els programes d’àmbit social i d’àmbit tècnic. S’ha aprovat per unanimitat.

Finalment, posar en valor l’aprovació de la segona pròrroga del conveni de delegació de l’exercici de la competència dels ajuntaments de Sant Jaume de Llierca i Olot a favor del Consell Comarcal de la Garrotxa per a la prestació dels serveis en matèria de joventut i també l’acceptació de l’encàrrec de gestió sol·licitat per l’Ajuntament de Beuda per a la participació a diversos projectes organitzats i gestionats des de l’àrea d’educació i joventut, i aprovació del corresponent conveni. L’objectiu principal d’aquestes mesures és potenciar el desenvolupament de polítiques de joventut als municipis de la Garrotxa que ho requereixin.

Altres punts aprovats

– Aprovació de les transferències econòmiques següents al Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, al Consorci de l’Alta Garrotxa i al Consorci DinàmiG per a l’any 2024:

Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa-SIGMA

872.196,92 €

Consorci d’Acció Social de la Garrotxa

674.731,35 €

Consorci de l’Alta Garrotxa

9.908,94 €

Consorci DinàmiG

42.614,63 €

– Aprovació de les addendes econòmiques als convenis de delegació de competències municipals de diversos ajuntaments en matèria de recollida, gestió i tractament de les deixalles domèstiques i assimilables a domèstiques a favor del Consell Comarcal de la Garrotxa, per a l’any 2024.

– Aprovació de les addendes econòmiques als convenis d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i els ajuntaments de la comarca (excepte Olot) per a l’assistència tècnica en matèria de salut pública, tatuatges i seguretat alimentària, per a l’any 2024.

– Aprovació de les addendes econòmiques relatives als convenis d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal del Ripollès; i entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i el Consell Comarcal de l’Alt Empordà, per a la coordinació, comercialització i promoció del projecte Xarxa de Senders Itinerànnia, corresponent a l’any 2024.


Imatge del ple del dia 31 de gener.