L’organisme va tancar l’any passat gestionant un total de 3.271 expedients.

L’Oficina de Consum de la Garrotxa va rebre durant el 2023 3.271 visites, de les quals 807 eren reclamacions (un 3,8% més que el 2022), 2.442 consultes i 21 queixes. Per municipis, Olot és la població d’on provenen la gran majoria de les reclamacions, un 73,6% del total. Més enrere queden les Preses (3,84%), Sant Joan les Fonts (3,34%) o Besalú (2,85%), per exemple. Darrerament, s’ha observat una tendència a l’alça a la resta de poblacions de la comarca. Si ens fixem en els mesos de l’any, els més actius són el maig, l’agost, l’octubre i el novembre.

De les 864 reclamacions tancades durant aquest 2023, s’ha observat que la seva resolució ha acabat amb un acord satisfactori per al consumidor en un 71% dels casos. Per sectors, les reclamacions més habituals han estat de subministraments (42%), de serveis de telecomunicacions (14%), de béns i productes (12%), de finances  i assegurances (12%).

Subministraments bàsics

Llum: s’han gestionat 187 reclamacions i s’han rebut moltes consultes. Destaquen les referents als canvis en la facturació del subministrament de llum per trams i les corresponents a la no facturació per part d’Endesa Energia durant un període molt llarg de temps, atribuint-ho a problemes informàtics i a no lectures per part de la distribuïdora.

Gas: s’han gestionat 141 reclamacions. Sobretot, sobre la problemàtica derivada la no lectura dels comptadors i ala posterior emissió de factures amb lectures estimades. Quan el contracte s’acaba i el renoven (informant de manera molt diluïda) es facturen a preus del nou contracte, consum acumulats de períodes anteriors (que haurien d’haver-se facturat a preus inferiors).

En aquest sentit, des de l’Oficina de Consum de la Garrotxa es vol remarcar que els serveis d’atenció al client de moltes empreses de subministrament bàsic no funcionen bé, ja que els temps d’espera són llargs i les solucions donades no responen moltes vegades a les demandes dels usuaris. Això fa que al final aquestes reclamacions arribin als serveis de consum.

Telecomunicacions i serveis d’internet

S’han gestionat 113 reclamacions i una gran quantitat de consultes referents a telecomunicacions i serveis d’internet. Dins d’aquest sector es diferencien tres tipologies de reclamacions:

  1. Telèfon fix: problemes a l’hora de contractar línies noves, avaries que triguen a solucionar-se, conflictes en la contractació de nous serveis, facturació…
  2. Telèfon mòbil: cobrament de permanències indegudes, interrupcions de servei, conflictes en la contractació de productes i serveis…
  3. Internet: Dificultats en donar-se d’alta i de baixa del servei, interrupcions de servei, poca velocitat, problemes amb la facturació…

Si parlem de consultes, Les casuístiques són variades i el que s’observa és que els consumidors garrotxins tenen en compte el servei que ofereix l’Oficina de Consum abans de comprar un cotxe o de contractar un servei. La informació que s’ha anat enviant sobre com reclamar el retorn de les despeses de constitució de la hipoteca, per exemple, ha obtingut resultats molt satisfactoris, sobretot pel que fa als retorns realitzats per l’entitat CaixaBank. Així, i veient els resultats, s’ha intentat arribar al màxim de persones possibles, creant xarxes de difusió amb l’hospital comarcal de la Garrotxa, els ajuntaments de la comarca i totes aquelles persones que ho han sol·licitat.