El projecte, que s’executarà durant el 2024, consta de tres actuacions diferents que s’han adjudicat per un valor conjunt de 301.817,10 €.

El Consell Comarcal de la Garrotxa ha adjudicat les obres de millora i ampliació del centre de recollida i custòdia d’animals de companyia Can Mali, situat a Olot, per un import de 301.817,10 €. El projecte consta de tres actuacions diferenciades, totes elles adjudicades a tres empreses diferents, que pretenen millorar el benestar dels animals que acull el centre i que està previst que es portin a terme durant el 2024. El conseller comarcal de Medi Ambient i Emergències, Jordi Cargol, afirma que les obres “tenen l’objectiu de millorar la qualitat de les instal·lacions, amb la finalitat que el procés d’adopció d’un animal abandonat sigui fàcil, atractiu i agradable i, alhora, donar un millor benestar als animals residents”. Cargol creu que era “molt necessària” aquesta obra. També s’ha estat treballant amb els responsables del Parc Natural de la Garrotxa per poder integrar les instal·lacions projectades dins l’entorn i aconseguir d’aquesta manera la millora de la qualitat general de la instal·lació.

Amb aquests objectius es pretén portar a terme un projecte amb un nou edifici d’atenció al públic i amb la demolició de part de les caneres actuals i la construcció de noves caneres, consistents en dos mòduls prefabricats de polipropilè de color negre que configuren un total de 24 noves caneres, equipades amb un pati individual i amb accés a un pati d’esbarjo de grup. Aquestes caneres poden encabir un o dos animals en funció de la sociabilitat que tinguin. A la vegada, es millora el sistema de recollida d’excrements i la conducció de les aigües residuals per facilitar les tasques ordinàries de manteniment.

L’actuació també preveu la millora de l’entorn, amb l’enderroc d’edificis i instal·lacions antigues i en desús de la parcel·la, amb la conformació d’una nova tanca perimetral segura i de qualitat i amb el tractament d’integració paisatgística de les façanes dels edificis funcionals actuals.

Les obres s’han dividit en tres lots amb la finalitat de facilitar la participació de les empreses especialitzades en cada tasca. Després del procés de licitació, s’han adjudicat les obres del lot 1 a l’empresa Josep Vilanova, SA per 206.732,74 €, consistents en la millora general de les instal·lacions i que configura l’obra principal. El lot 2 a l’empresa J. Pallàs, SL per 60.510,85 € per a la instal·lació dels mòduls prefabricats nous i, el lot 3, a l’empresa Pere Boada Comas, SL per 44.770,00 € per a la instal·lació de la tanca perimetral i els tancaments dels patis dels boxs.

El centre de recollida i custòdia d’animals de companyia Can Mali és propietat del Consell Comarcal de la Garrotxa des del 2013, quan una subvenció del PUOSC va permetre adquirir les gosseres que, fins a aquell moment, es gestionaven en règim de lloguer. Amb el pas dels anys, les instal·lacions s’han anat deteriorant i, actualment, tenen deficiències, tant des del punt de vista estructural, com de distribució d’espais i funcionalitat i de benestar animal. Això, unit al nombre d’animals que es gestionen anualment, feia necessària una intervenció de millora en aquesta instal·lació.

Aquesta inversió ha estat finançada a través del Pla Únic d’Obres i Serveis (PUOSC) de la Generalitat de Catalunya, amb un import de 72.768,64 €, dels ajuntaments de la comarca mitjançant el fons de manteniment anual per valor de 42.259,91 € i, la resta, amb fons propis del mateix Consell Comarcal de la Garrotxa.

Recreacions de l’exterior del centre d’acollida.