Circularà tots els caps de setmana, festius i altres dates entre les localitats de les Preses, Olot i Santa Pau. Aquest 2023 ha registrat 10.000 viatges des del mes d’abril fins al desembre.

Rumbus, la línia de bus que opera TEISA entre les Preses, Olot i Santa Pau, seguirà circulant durant tot el 2024 després de la bona acollida que ha tingut aquest servei de transport durant el seu primer any de funcionament. Això inclou tots els caps de setmana, ponts i festius de l’any, des del 13 de gener fins al 29 de desembre. A més a més, durant els mesos de juliol i agost també circularà els dies feiners. Habitualment, la línia comptarà amb sortides cada hora, però els dies de més afluència de turistes i visitants hi haurà viatges cada mitja hora.

Bones xifres d’acollida

Des que es va posar en funcionament a finals d’abril de 2023, i fins a finals d’any, ja s’han registrat prop de 10.000 viatges amb Rumbus. L’anàlisi dels títols de transport utilitzats indica que una quarta part dels usuaris d’aquesta línia és població local, mentre que la resta són turistes i visitants.

Les parades més utilitzades són la d’Olot Centre i la de Santa Pau i s’espera que, amb les obres d’arranjament que s’han acabat fa poc a l’Àrea d’acollida de visitants de les Preses, cada vegada més persones es decantin per utilitzar aquest espai per estacionar el seu vehicle i agafar l’autobús.

Paral·lelament, Infraestructures.cat està redactant el projecte per a la construcció d’uns apartadors a la Fageda d’en Jordà, que permetran als busos carregar i descarregar els viatgers amb més seguretat. I, properament, acabaran les obres de construcció de la via per a vianants i bicicletes entre Olot i Can Blanc, que també permetran millorar les parades situades en aquest barri.

Sobre el Rumbus

Rumbus és una iniciativa de la Taula de Mobilitat i Ús Públic de la Garrotxa que pretén ser una alternativa més econòmica, més pràctica i més sostenible que el vehicle privat per desplaçar-se entre els municipis de les Preses, Olot i Santa Pau.

Seguint l’estratègia de la Carta Europea de Turisme Sostenible 2021-2025 i dels Objectius per al Desenvolupament Sostenible (ODS), vol oferir una mobilitat sostenible, eficaç i respectuosa amb l’entorn. És fruit de la cooperació entre tots els agents implicats en aquesta taula: el Consell Comarcal de la Garrotxa, Turisme Garrotxa, el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa, el Consorci de l’Alta Garrotxa i els ajuntaments de les Preses, d’Olot i de Santa Pau.

Aquest projecte és possible gràcies al finançament del Consell Comarcal de la Garrotxa mitjançant els Plans de Sostenibilitat Turística en Destinacions (fons europeus Next Generation), així com també de la Generalitat de Catalunya i del Departament de Territori.

La línia Rumbus fa una ruta des de les Preses, passant pel centre d’Olot i per la zona central del Parc Natural de la Garrotxa, i arriba fins al nucli de Santa Pau, on inicia el recorregut invers. Es pot pujar a qualsevol de les 13 parades i, si s’arriba en vehicle privat, es pot aparcar a les tres zones principals d’estacionament gratuït: a la de Santa Pau, situada al costat de l’oficina de turisme; a la d’Olot, situada a la ronda de les Fonts i a la de l’àrea de recepció de visitants de les Preses.

Per utilitzar Rumbus es pot adquirir un bitllet senzill (T-Dia), que mantindrà el preu de 2 €. Permet fer un nombre de viatges il·limitat durant tot el dia i, així, descobrir al ritme de cadascú tots els atractius de la zona central del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. També es poden fer servir els títols de mobilitat integrats de l’ATM de Girona. El bitllet senzill es pot adquirir de forma anticipada al web de TEISA i, si es prefereix, es pot comprar al moment de pujar a l’autobús. Tota la informació sobre Rumbus es pot trobar al web www.rumbusgarrotxa.cat.

Horaris Rumbus 2024

Usuaris de Rumbus a la nova àera de recepció de visitants de les Preses.