El darrer ple ordinari de l’any del Consell Comarcal de la Garrotxa, celebrat ahir dimecres, ha estat centrat en aquests dos punts i en la gestió del servei de menjadors escolars.

L’aprovació del pressupost del 2024, amb la millora salarial i l’estabilització de la plantilla, i la gestió del servei de menjadors escolars, van ser els punts principals que es van tractar en el Ple ordinari del Consell Comarcal de la Garrotxa, celebrat aquest dimecres 13 de desembre.

El pressupost aprovat per a l’any vinent és de 25.140.209,20 € i s’ha pogut mantenir, i fins i tot incrementar lleugerament, el del 2023 (25.090.274,96 €). Es va aprovar amb el vot favorable dels grups de l’equip de govern format per Junts per Catalunya, Esquerra Republicana de Catalunya i Estimem les Planes. També va comptar amb el vot favorable del PSC, mentre que la CUP hi va votar en contra.

El pressupost comarcal ha crescut sostingudament des de fa deu anys. Com a referència, el 2014 es va aprovar un pressupost de 15.121.384 euros i, per tant, ha augmentat en deu milions durant aquest període de temps.

Estabilització de la plantilla i millora salarial

El Consell Comarcal aposta per donar estabilitat a cinc llocs de treball que fins ara eren temporals. Concretament, tres llocs de treball de tècnics: un de turisme, un de recursos humans i un de joventut i educació i, també, es consoliden dues places administratives per donar suport als serveis informàtics i per atendre períodes amb increments puntuals de feina en les àrees d’educació, de gestió econòmica i d’urbanisme.

El pressupost del 2024 també preveu els increments salarials pactats a nivell estatal del 2%, que suposa un augment en el capítol de personal d’uns 47.500 €.  Alhora, també inclou els increments variables acordats amb un import aproximat de 21.000 €. Finalment, es crea una reserva de 71.500 € per aplicar en millores salarials vinculades a la valoració dels llocs de treball prevista realitzar durant el 2024.

Gestió dels menjadors escolars

L’altre tema central del Ple va ser la gestió dels menjadors escolars amb la modificació de l’acord de Ple de 21 de juliol de 2022 d’acceptació de la delegació de competències del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya als Consells Comarcals en matèria d’educació. El mateix Consell Comarcal de la Garrotxa va demanar als centres que manifestessin si volien seguir tenint els menjadors gestionats per l’ens públic o bé preferien autogestionar-lo.

Un cop rebudes les respostes, el Consell Comarcal de la Garrotxa no prestarà aquest servei mitjançant licitació pública a partir del curs 2024-2025 als centres inclosos en la següent taula:

Centre

Municipi

 

Escola Sant Cristòfol

Les Planes d’Hostoles

Actualment gestionat per AFA

Escola Verntallat

Vall d’en Bas

Actualment gestionat per AFA

Escola Volcà Bisaroques

Olot

Actualment gestionat per AFA

Escola La Bòbila

Les Preses

Actualment gestionat pel CC

Escola Lluís Castells

Riudaura

Actualment gestionat pel CC

Escola Malagrida

Olot

Actualment gestionat pel CC

Escola Pla de Dalt

Olot

Actualment gestionat pel CC

 El Consell Comarcal exercirà les competències delegades del servei de menjador escolar i, per tant, entraran en la nova licitació prevista a partir del curs 2024/2025 als següents centres:

 

Centre

Municipi

Escola Montpalau- ZER El Llierca

Argelaguer

IE Salvador Vilarrasa

Besalú

Escola Castellroc

Castellfollit de la Roca

Parvulari de Sant Esteve d’en Bas

La Vall d’en Bas

Escola Finestres

Mieres

Escola Mont Cós- ZER El Llierca

Montagut i Oix

Escola El Morrot

Olot

Escola Sant Roc

Olot

Institut Bosc de la Coma

Olot

Institut Escola Greda

Olot

Institut La Garrotxa

Olot

Institut Montsacopa

Olot

Escola Rocalba

St. Feliu de Pallerols

Escola Les Escomes

St. Jaume de Llierca

Escola Castanyer

Sant Joan

Escola Joan Maragall

Santa Pau

Escola Joan Roura i Parella – ZER El Llierca

Tortellà

La consellera comarcal d’Educació, Rosa Maria González, va destacar que, després de l’aprovació d’aquest punt, “es treballarà conjuntament amb les escoles, els ajuntaments i les AFA  per portar a terme la millor gestió, iniciant els tràmits per a la contractació de la millor empresa possible per gestionar els menjadors”.

Aquest punt es va aprovar amb el vot favorable dels grups de l’equip de govern. També es va comptar amb el vot favorable del PSC, mentre que la CUP hi va votar en contra. 

Altres punts aprovats

Un altre punt tractat durant la sessió va ser l’aprovació de l’addenda econòmica, per a l’exercici 2023, del conveni d’encàrrec de gestió entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Ajuntament de Sales de Llierca, per a l’assistència tècnica relativa a la licitació, execució i seguiment de l’obra de millora d’infraestructures inclosa en el PUOSC 2020-2024.

D’altra banda, es va aprovar l’acceptació de l’encàrrec de gestió sol·licitat per l’Ajuntament de St. Joan les Fonts relatiu a l’assistència en matèria d’accions de dinamització social al municipi, i l’aprovació del corresponent conveni. En aquest mateix sentit, es va aprovar l’encàrrec de gestió del mateix Ajuntament de St. Joan les Fonts per a l’assistència tècnica en la valoració dels costos del servei de jardineria i espais verds del municipi, i aprovació del corresponent conveni.

També, es va tirar endavant l’acceptació de l’encàrrec de gestió demanat per diferents ajuntaments de la comarca relatiu a l’assistència tècnica per al control del sistema d’abastament d’aigua del municipi, i aprovació del corresponent conveni.

Finalment, destaquen l’aprovació dels següents punts de l’ordre del dia:

– Aprovació de la revisió de preus del servei de recollida en proximitat a la comarca de la Garrotxa, per a l’any 2024.

– Aprovació de la revisió de preus per a l’any 2023 i de la pròrroga per a l’any 2024 del contracte de concessió administrativa per a la prestació del servei públic d’explotació, conservació, manteniment i millores dels sistemes de sanejament de la comarca de la Garrotxa.

– Aprovació de la tercera pròrroga del contracte del servei de recollida de selectiva a la comarca de la Garrotxa, per a l’exercici 2024.