Es tracta d’assignar un codi únic d’identificació per a cada una d’elles que permeti la seva ubicació geogràfica inequívoca.

El Consell Comarcal de la Garrotxa i el SIGMA (Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa) estan treballant, juntament amb el Departament d’Interior de la Generalitat de Catalunya, amb la d’implantació d’una codificació comuna de les edificacions aïllades de la comarca al sistema d’informació geogràfica d’emergències i seguretat de Catalunya. 

Aquest dimecres, en una reunió informativa a l’Espai Cràter, Albert Perramon (responsable de Protecció Civil a Girona), Marc Salvador i María José Cordobilla (coordinadors del sistema d’informació geogràfica i tècnica del Departament d’Interior) i Alba Ocaña (tècnica d’Emergències del SIGMA) van explicar el projecte als alcaldes i alcaldesses de la Garrotxa. 

L’objectiu principal és la màxima eficiència quan es comuniqui als cossos d’emergència una urgència per part d’una d’aquestes edificacions. S’assignarà un codi únic d’identificació a cada una d’elles que permetrà la seva ubicació geogràfica inequívoca. Aquests codis estan introduïts al Sistema d’Informació Geogràfica d’Emergències de la Generalitat de Catalunya: Bombers,  Mossos d’Esquadra i Servei d’Emergències Mèdiques. 

A la Garrotxa, actualment s’han comptabilitzat més de 3.400 masies i edificacions aïllades, que són principalment habitatges, però també s’hi han inclòs ermites, serveis públics com ara depuradores o captacions d’aigua, cases de colònies, cases de turisme rural, etc.

Durant el primer trimestre del 2024, es comunicarà el seu identificador a cadascuna d’aquestes edificacions. Així mateix, se’ls proporcionarà la informació amb un suport físic per poder-lo tenir a l’abast en cas d’emergència. Aquest lliurament anirà acompanyat d’una campanya de comunicació i informació per explicar el projecte a les veïnes i als veïns.

Xarxa RESCAT i DUPROCIM

D’altra banda, ahir també es va tractar la Xarxa RESCAT, que és la xarxa de Radiocomunicacions d’Emergències i Seguretat de Catalunya. Robusta i fiable, està especialment dissenyada per proporcionar cobertura, tant en nuclis de població com en entorns rurals, als cossos i col·lectius professionals implicats en la seguretat i les emergències a Catalunya. Està gestionada per l’Oficina Rescat i tots els municipis de la Garrotxa disposen d’aquestes emissores per comunicar-se en cas d’emergència, excepte Olot perquè ja té policia municipal.

Així mateix, des de l’Àrea d’Emergències comarcal del SIGMA, s’està treballant en la redacció o revisió del Document Únic de Protecció Civil Municipal (DUPROCIM) dels municipis de la comarca. Aquests documents recullen tots els riscos als quals està exposat el municipi i quin és el procediment a seguir en cas d’una emergència derivada per aquests. Cal remarcar que la tinença del DUPROCIM és obligatòria.