Les obres s’han dut a terme entre juliol i octubre d’aquest any i han tingut un cost de 638.524€ cofinançats entre la Generalitat i els ajuntaments implicats

El 15 de febrer de 2023 el Consell de Presidència del Consell Comarcal de la Garrotxa va acordar sol·licitar una subvenció al Departament de Territori i Sostenibilitat per a dur a terme actuacions de millora i manteniment de quatre camins de la xarxa veïnal i rural de la comarca. En concret, es va demanar subvenció per a:

• L’arranjament i millora del camí Ramader de Beuda a Crespià per Dosquers, terme
municipal de Maià de Montcal.
• L’arranjament i millora del camí de Falgons per Can Ribot, terme municipal de
Mieres.
• L’arranjament d’un tram del camí de Guitarriu (Zona Males Terres), terme
municipal de Sales de Llierca.
• L’arranjament i millora del camí del Sagrat Cor fins a la Miana, terme municipal de
Sant Ferriol.

Al mes d’abril d’aquest any la Generalitat de Catalunya va resoldre la concessió de la subvenció per un valor de 544.920,00 euros.
El pla de camins aprovat pel Consell Comarcal de la Garrotxa contempla que els ajuntaments cofinancin les actuacions subvencionades al seu municipi en funció de diferents criteris vinculats a les funcions i ús dels camins. Així doncs, el cost final de les actuacions de millora dels quatre camins esmentats ha quedat repartit de la següent manera:

Les obres de millora dels diferents camins s’han dut a terme entre el juliol i l’octubre del 2023 i han ajudat a garantir una millor transitivitat així com facilitar el pas de vehicles d’emergències, d’extinció d’incendis o tractors, entre d’altres. Les actuacions concretes han estat:

Arranjament i millora del camí Ramader de Beuda a Crespià per Dosquers, terme
municipal de Maià de Montcal.
Aquest camí comunica els municipis de Beuda, Sant Ferriol i Maià de Montcal, així com la comarca de la Garrotxa amb la del Pla de l’Estany. Es tracta de l’antic camí ramader que unia l’Empordà amb les comarques de muntanya. El seu traçat discórrer paral·lel al riu Fluvià i a la carretera N-260, essent una via d’accés alternativa al poble de Dosquers i al veïnat de Bruguers. L’actuació s’ha concretat en la millora de dos trams del camí. Per una banda, s’ha actuat en el tram proper al riu Fluvià on s’ha realitzat l’aportació i compactació d’àrid reciclat. I per altra s’ha actuat en trams del camí, apartats del riu i amb pendent, on s’ha pavimentat per tal de garantir l’estabilitat de la plataforma i una major transitivitat.

Arranjament i millora del camí de Falgons per Can Ribot, terme municipal de Mieres.
Aquest camí comunica els municipis de Mieres i Sant Miquel de Campmajor, a través de Falgons. Es tracta d’un camí forestal transitable amb una amplada de 3,00 a 3,20 metres pavimentat majoritàriament amb aglomerat asfàltic amb un estat de conservació deficient. L’actuació ha afectat un tram d’una longitud de 1.685 ml, les obres han consistit en
arranjar flonjalls i eixamplar una corba per facilitar el gir de tractors i vehicles
d’emergències.

Arranjament i millora del camí de Sadernes i Guitarriu (zona de les Males Terres),
terme municipal de Sales de Llierca.
Aquest camí comunica, dins el terme municipal de Sales de Llierca, el nuclis de Sadernes amb el veïnat de Sales a través de Guitarriu, coll de Faja, l’Orri i Monteia. Es tracta d’un camí forestal transitable d’una amplada de 3,00 a 3,50 metres i amb acabats de ferm de tot-ú, de formigó i d’aglomerat asfàltic. L’actuació contempla les obres de pavimentació amb formigó, d’un tram de 725m de longitud a la zona coneguda com les Males Terres per tal de garantir l’estabilitat de la plataforma i una major transitivitat del camí.

Arranjament i millora del camí del Sagrat Cor fins a la Miana, terme municipal de
Sant Ferriol.
Aquest camí comunica el veïnat de la Miana amb l’antic poble de Juïnyà i el veïnat Ossinyà, passant pels veïnats del el Mor, la font de Planells i l’església del Sagrat Cor. Es tracta d’una via estratègica contra incendis de la comarca de la Garrotxa ja que permet la circulació de vehicles d’extinció d’incendis entre Coll de Jou i Sant Fruitós de manera continua, esdevenint així la principal via d’extinció d’incendis de la massa forestal de la Miana. L’actuació ha afectat un tram de 9km de longitud i ha consistit en obres d’esbrossada i aclarida de la vegetació lateral de la plataforma del camí, així com obres de condicionament i millora de la plataforma per permetre i facilitar el pas de vehicles
d’extinció d’incendis.