Es faran dues projeccions a la comarca, a Olot i a Maià de Montcal, que convidaran a la reflexió i mostraran la realitat actual del continent africà

El Festival Itinerant de Cinemes Africans de Catalunya (FICAC) aterra aquest juliol i agost a la Garrotxa. Gràcies a una subvenció de la Diputació de Girona, es podran fer dues projeccions del certamen a la comarca.

La primera serà a Olot el proper divendres 21 de juliol a les 20h en el marc de la Jornada que organitza l’Associació de Senegalesos d’Olot, el dia 22 de juliol, per donar a conèixer la seva cultura. Es projectarà el treball l’escriptor d’un país sense llibreries, a l’Espai Cràter d’Olot, i comptarem amb el seu director, Marc Serena, pel debat posterior. A través d’aquesta sessió es pretén provocar al públic i fer-lo reflexionar sobre el passat colonial espanyol al continent africà. Un fet que continua sense explicar-se als llibres de text de les escoles i instituts. L’escriptor d’un país sense llibreries (2019) ens endinsa en un dels països més aïllats d’Àfrica, Guinea Equatorial, de la mà de l’escriptor més traduït del país, Juan Tomás Ávila Laurel, que al 2011 va haver de refugiar-se a Espanya per denunciar la dictadura més longeva del món.

La segona projecció del FICAC a la Garrotxa, es farà divendres 11 d’Agost a Maià de Montcal, a les piscines, i comptarem amb la col·laboració del centre de menors Mas Teixidor. En aquesta ocasió podrem veure el treball Wallay (2017),una pel·lícula de Burkina Faso. El film Wallay és un viatge iniciàtic d’un jove rebel des dels suburbis parisencs fins a la zona rural de Burkina Faso que ens mostra allò quotidià d’una comunitat rural a Àfrica Occidental de la mà de personatges reals i realistes.

Un festival que convida a la reflexió

El FICAC 2023 té com a objectiu, de nou, arribar a tot el territori català per tal d’apropar a la població les realitats actuals del continent africà i crear un espai privilegiat per donar a conèixer els canvis socials i polítics que s’hi viuen, revisar-ne la història i donar a conèixer l’eclosió artística i estètica que s’hi està experimentant, sempre prioritzant la qualitat cinematogràfica dels títols. En un context europeu on afloren i es refermen els relats xenòfobs i racistes i els discursos polítics que contribueixen a exacerbar les diferències socials, culturals i econòmiques, el FICAC vol posicionar-se com una eina fonamental per reforçar la cohesió social i crear ponts d’entesa i reflexió, com també per generar sinèrgies, a través de la cultura i del cinema, amb el continent africà i també amb la seva diàspora.

La primera edició del FICAC, va tenir lloc durant l’any 2022 i hi van participar 12 municipis, assolint un gran èxit de públic i unes valoracions molts positives. Podeu trobar més informació a: ficac.cat.