L’Arxiu Comarcal de la Garrotxa ingressa la documentació del Fons Lluís Rubert Galceran, recentment cedida per la família a l’Ajuntament de Beuda

El 26 de maig de 2023, Maria del Mont Rubert Costa, acompanyada per la seva filla Carme Alsina Rubert, va ingressar a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa (ACGAX) la documentació fotogràfica familiar del seu pare, Lluís Rubert Galceran.
Lluís Rubert Galceran (Beuda, 1914‒Maià de Montcal, 1998), conegut com Lluís de Palera, va ser alcalde de Beuda durant el franquisme, el període de la Transició i durant una part de la primera legislatura democràtica. També va ser secretari del Sindical Agrari i de la Cambra Agrària. Va professar una gran estima pel seu poble i va dedicar una bona part de la seva vida a promoure la restauració de les dependències de l’antic priorat de la basílica del Sant Sepulcre de Palera, que va comprar i convertir en hostatgeria per cedirles després al Bisbat de Girona. El bisbe Josep Cartañà el nomenà custodi d’aquells edificis i posà la basílica sota els auspicis de la Confraria del Sant Sepulcre de Girona i de l’Orde del Sant Sepulcre de Jerusalem.
El contracte entre l’Ajuntament i la família Rubert per a la cessió en comodat i dels drets d’explotació del Fons Lluís Rubert Galceran al municipi de Beuda, amb destí a l’ACGAX, va ser aprovat pel Ple de l’Ajuntament de Beuda el 25 de maig de 2023. La signatura va tenir lloc a la sala de plens de l’Ajuntament entre Maria del Mont Rubert; Miquel Riu, regidor de cultura, i Bernat Sanz, alcalde de Beuda.
El fons està format per 2.654 fotografies i postals (negatius de 35 mm i paper), 7 llibretes de memòries del període de la Guerra Civil (del 5 de juny de 1937 a 12 de juliol de 1939) i 1 àlbum de goigs dels sants venerats a Besalú, Beuda, Lligordà, Maià de Montcal, la Mare de Déu del Mont, Palera, Sant Ferriol i Segueró. Es tracta de fotografies, la major
part en paper, obtingudes de 1930 a 1960, que mostren les cases de les parròquies de Beuda, Lligordà, Palera i Segueró, a més de les esglésies de Sant Pere de Lligordà i el Sant Sepulcre de Palera.
Algunes de les imatges que formen part d’aquest fons van ser incloses en la mostra fotogràfica “El passat de Beuda i la seva gent”, que es va poder veure a la Sala de plens de l’Ajuntament de Beuda durant els mesos d’abril i maig de 2023. L’exposició, organitzada per Miquel Riu, regidor de Cultura, amb la col·laboració de Quim Roca, tècnic del Servei d’Imatges de l’ACGAX, mostrava un bon nombre d’imatges de romeries, processons, retrats de grup i paisatges del terme municipal de Beuda, i van ser recollides posteriorment en el catàleg Fotografies de Beuda. El passat de Beuda i la seva gent, Beuda: Ajuntament, 2023.