El proper 13 de desembre, al Centre Cívic de la Vall de Bianya, l’Agència de Residus de Catalunya, amb la col·laboració del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, organitza una jornada sobre com fer compost, adreçada al món de la pagesia, però també a totes aquelles persones interessades en la matèria.

El compost és una esmena orgànica que aporta beneficis als sòls i als cultius. La correcta gestió dels residus orgànics, el seu tractament biològic i la generació de compost han permès aprofitar un recurs que contribueix a la millora de la fertilitat dels sòls, l’estalvi d’adobs químics, a la reducció de l’erosió i la desertització i a la mitigació del canvi climàtic.

Amb aquesta jornada es volen donar a conèixer les diferents experiències i usos de la matèria orgànica a la comarca de la Garrotxa, focalitzades en el món agrari.

Les inscripcions a la jornada, que és gratuïta, es poden formalitzar a l’enllaç: https://www.arc.cat/jornades/jornada_compost_131222/inscripcio.html

El compostatge a la Garrotxa

 En relació al compostatge a la comarca, destaca que cada ciutadà de la Garrotxa selecciona de mitjana, diàriament, 0,18 quilos de matèria orgànica, xifra que està per sobre els 0,15 quilos de nivell mitjà a Catalunya. Durant el 2021 es van generar unes 3.750 tones de matèria orgànica, que van ser tractades a la planta de compostatge.

La matèria orgànica està formada per restes de la preparació del menjar, restes sobrants de menjar i aliments en mal estat i restes vegetals de mida petita i tipus no llenyós (gespa, fullaraca, rams de flors, etc.). Després de ser dipositat al contenidor marró, el material recollit és traslladat a la planta de compostatge comarcal, en funcionament a Olot des de fa 18 anys, on es realitza el tractament corresponent, que consisteix en la descomposició d’aquest residu controlant les condicions de temperatura, oxigen i humitat.

Aquesta planta es caracteritza per la capacitat de tractar tant la matèria orgànica com els fangs procedents de les depuradores públiques.

Durant tot l’any, la Planta de Compostatge de la Garrotxa ofereix compost a totes les persones que hi estiguin interessades. Qualsevol ciutadà pot recollir compost de forma totalment gratuïta acudint directament a la planta, que està oberta diàriament de 9:00h a 18:00 hi els dissabtes de 9:00h a 12:00h.

Així mateix, si alguna entitat o col·lectiu està interessat en visitar la Planta de compostatge de la Garrotxa i conèixer de primera mà el procés de transformació de la matèria orgànica, pot sol·licitar-ho al Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa – SIGMA, trucant al 972 27 48 71 o a través del web www.consorcisigma.org.