Select Page

Amb l’objectiu de treballar per la millora de la mobilitat sostenible i el transport públic a la Garrotxa, i per fer-ho de manera coordinada amb tot el territori, el Consell Comarcal de la Garrotxa va constituir, fa uns mesos, la Taula de mobilitat comarcal de la Garrotxa. Aquesta taula està constituïda per onze membres, entre representants públics, un representant de l’empresa operadora del transport i un tècnic expert en mobilitat. Concretament, els responsables públics que conformen la Taula són el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach; el conseller de Mobilitat del Consell Comarcal, Jordi Güell; el gerent del Consell Comarcal, Sergi Martí; el regidor de Mobilitat de l’Ajuntament d’Olot, Agustí Arbós i els alcaldes dels municipis de Beuda, Bernat Sanz; de Mieres, Enric Domènech; de Les Planes d’Hostoles, Eduard Llorà, de Sales de Llierca, Miquel Palomeras i de la Vall d’en Bas, Lluís Amat.

Dilluns passat, en motiu de la visita de la directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, a la Vall d’en Bas, a més de fer una valoració dels primers mesos de funcionament del transport a la demanda a aquest municipi, es va celebrar una reunió de la Taula de Mobilitat comarcal de la Garrotxa. En aquesta trobada es va traslladar a la directora les necessitats i projectes que la Garrotxa ha posat en marxa per tal de millorar la mobilitat i fomentar l’ús del transport públic al territori, tant entre els propis habitants de la comarca com entre els visitants.

L’ordre del dia de la reunió de la Taula de Mobilitat va incloure, entre altres punts, les millores de mobilitat en l’àmbit turístic que, a partir dels projectes inclosos als Plans de Sostenibilitat Turística, es pretenen assolir. En aquest punt, la consellera i presidenta de Turisme Garrotxa, Gemma Canalias, va explicar les accions previstes per tal de descongestionar de vehicles privats determinats espais naturals de la comarca amb una elevada freqüentació, així com crear espais d’aparcament per ordenar el trànsit en punts concrets d’alt interès turístic i mantenir i ampliar el transport públic orientat a facilitar la mobilitat dels visitants, com el Bus dels Volcans.

Però més enllà de l’àmbit turístic, el conseller de Mobilitat, Jordi Güell, va exposar a la directora general la necessitat que la comarca de la Garrotxa accedeixi a la integració tarifària, inicialment de la demarcació de Girona (ATM Girona) per més tard accedir a una integració tarifària més àmplia. El conseller va exposar que aquesta és una petició que durant molts anys el Consell Comarcal de la Garrotxa ve reivindicant i que és necessària per impulsar l’ús del transport públic i permetre que els ciutadans de la Garrotxa gaudeixin dels beneficis que suposa la integració.

En resposta a aquesta petició, la directora general de Transports i Mobilitat va anunciar l’absoluta predisposició de la Generalitat de Catalunya a iniciar el procés d’integració tarifària de la Garrotxa a l’ATM de Girona. Aquesta notícia, que va ser molt ben acollida pels representants de la Taula comarcal de Mobilitat, suposa un salt qualitatiu per als ciutadans i ciutadanes de la Garrotxa en l’àmbit del transport públic. La integració tarifària permet el desplaçament amb diferents mitjans de transport fent servir el mateix títol i sense cost addicional dins de la seva zona geogràfica de validesa, així com fer els transbordaments més fàcils i barats mitjançant sistemes de validació que permetin la despenalització dels transbordaments. A més, al sistema d’integració tarifària, els preus estan orientats a donar avantatges als clients freqüents, incentivant així l’ús del transport públic i a més, l’adquisició de títols de transport resulta més senzilla pels usuaris, ja que es disposa d’una àmplia xarxa de distribució i recàrrega dels mateixos a tota la zona on opera l’ATM de Girona.

La directora general de Transports i Mobilitat de la Generalitat de Catalunya, Mercè Rius, es va comprometre a assistir al proper Consell d’alcaldies de la Garrotxa per explicar als alcaldes i alcaldesses els detalls de la proposta i el finançament del servei, que inclou, com amb tots els municipis inclosos a l’àrea integració, una part de finançament local.

Paral·lelament a aquesta integració a la demarcació de Girona, la Taula de Mobilitat comarcal de la Garrotxa continua treballant, entre altres objectius, en la millora del transport públic intracomarcal (amb la millora i optimització de rutes i serveis) i en la futura integració tarifària de tota Catalunya.