Select Page

El programa ha tancat el 2021 havent atès 426 persones i donant impulsa a més d’un centenar de reformes energètiques, fet que ha suposat un estalvi mitjà anual de 600 euros per família i una reducció de 248 tones d’emissions de CO.

El Programa GarrotxaDomus que té per objectiu impulsar l’eficiència energètica i l’energia renovable en edificis ha aconseguit convertir la Garrotxa  en una comarca pionera en el suport i acompanyament d’iniciatives que van en aquesta direcció. L’Ajuntament d’Olot i la Fundació EuroPACE amb el Consell Comarcal de la Garrotxa i l’Institut Català de l’Energia impulsen el programa que malgrat l’impacte de la COVID-19, tanca el 2021 amb una valoració molt positiva, tant per part dels usuaris com dels ajuntaments participants, i el reconeixement de l’Associació Catalana de Municipis.

El 2021 en xifres: més d’un centenar de reformes energètiques i estalvi anual de 684 MWh

En concret, l’oficina GarrotxaDomus, situada a Olot, ha atès a 426 persones i ha impulsat més d’un centenar de reformes energètiques arreu de la comarca.

Entre elles, les actuacions més habituals han estat les instal·lacions d’autoconsum fotovoltaic seguides de la col·locació d’aïllaments. En el seu conjunt, els treballs han permès generar un estalvi anual energètic de 684 MWh, una reducció anual de 248 tones d’emissions de CO₂ i un estalvi mitjà anual aproximat de 600 euros per família.

A més, GarrotxaDomus ha tancat aquest 2021 amb un reconeixement per part de l’Associació Catalana de Municipis que va atorgar el premi a millor iniciativa catalana del 2021 en l’àrea d’acció climàtica.

Bones perspectives per al 2022 amb l’ampliació del nombre de municipis participants

Seguint amb la bona dinàmica iniciada l’any passat, aquest 2022 ha arrencat amb bones perspectives. En aquest sentit, ja s’ha ampliat fins a 15 el nombre de municipis participants i es preveu un any ple d’activitat amb l’arribada dels fons NextGeneration de la Unió Europea.

Actualment, el GarrotxaDomus ja compta amb 15 municipis que disposen del servei d’acompanyamenet gratuït: Besalú, Beuda, Castellfollit de la Roca, Maià de Montcal, Mieres, Olot, Les Planes d’Hostoles, Les Preses, Sant Ferriol, Sant Jaume de Llierca, Sant Joan les Fonts, Riudaura, Tortellà, la Vall d’en Bas i la Vall de Bianya.

Des de la Fundació EuroPACE, entitat gestora del programa GarrotxaDomus, s’espera que enguany hi hagi un augment significatiu pel que fa a tasques de rehabilitació energètica i ús d’energies renovables a través de l’arribada dels fons NextGenerationEU. Actualment ja hi ha oberta una convocatòria d’ajuts a l’autoconsum i a l’emmagatzematge amb fonts d’energia renovable, així com a la implantació de sistemes tèrmics renovables en el sector residencial, amb una dotació de 115 milions d’euros per Catalunya. Com és habitual, des de GarrotxaDomus s’ofereix assessorament gratuït, gestió i suport en la tramitació d’aquestes subvencions.

En el darrer any, el programa GarrotxaDomus també ha ampliat el seu camp d’assessorament oferint el servei als establiments turístics i PIMES de la comarca: assessorament tècnic, assessorament administratiu, financer i àmplia gamma de solucions en l’àmbit de la rehabilitació energètica.