Select Page

Segons l’OMS, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida, el 75% dels quals comencen abans dels 18 anys. En els darrers 25 anys la situació es fa més patent que mai, amb un augment del 75% de la depressió i l’ansietat entre els adolescents. Una de les dades més preocupants és la constatació de l’augment del suïcidi entre les persones joves a Catalunya. El Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) ha recollit dades prou alarmants sobre el suïcidi juvenil com a primera causa de mort entre les persones joves a Catalunya. Més d’un 20% de les visites del jovent al metge són per ansietat o depressió, factors estretament lligats amb el suïcidi.

Aquesta realitat, unida a la irrupció de la Covid-19 a les nostres vides, ha provocat un considerable augment de consultes relacionades amb la salut mental entre la població més jove. Davant d’aquest escenari, a la Garrotxa, els serveis d’atenció als adolescents i joves han constatat la necessitat de continuar donant cobertura psicològica, acompanyament i suport emocional adreçat especialment a als joves, atenent a les seves necessitats i moment vital.

El passat mes de març, gràcies a un conveni entre el Consell Comarcal de la Garrotxa i la Fundació Hospital d’Olot i Comarcal de la Garrotxa, a través del Servei de Joventut del Consell Comarcal i l’Equip pediàtric territorial de la Garrotxa i el Ripollès (EPTGir), es va posar en marxa l’Emotiespai, un servei de suport juvenil per atendre i orientar als joves sobre qüestions de salut. Després de nou mesos de funcionament, i constatada la bona acollida del servei, els impulsors d’aquest han decidit ampliar l’horari d’atenció als primers tres divendres del mes fins al desembre. El servei s’ofereix i es coordina amb l’Ideal-Oficina Jove de la Garrotxa.

L’Emotiespai és un servei confidencial, anònim, gratuït i una via d’accés directa per a totes aquelles persones joves (a partir de 12 anys) que sol·licitin atenció psicològica entorn a qualsevol tema de salut que els preocupi i on poder atendre de forma preventiva el patiment i els problemes de salut mental que puguin patir. Les persones professionals que atenen des del servei estan especialitzades en l’àmbit juvenil, de manera que es pretén ajudar a dimensionar els seus neguits, a controlar els episodis d’ansietat o a gestionar estratègies de comunicació per a conduir les relacions humanes de la forma més assertiva possible.

L’atenció psicològica ha sigut una nova aposta del Servei de Joventut del Consell Comarcal de la Garrotxa com a conseqüència de la pandèmia, així com el reforçament dels programes de bon tracte i d’oci saludable. Cal remarcar que, independentment de la situació conjuntural que vivim, les persones joves travessen tot un seguit de dificultats per les quals poden necessitar un punt de suport que les ajudi a gestionar, a aprendre i a assolir una major estabilitat psicològica.

Quan us podeu adreçar a l’Emotiespai?

Pots apropar-te presencialment a l’Ideal-OJG (Plaça de Josep Clarà, 6, 2n pis. Olot) i sense cita prèvia els tres primers divendres de cada mes de 16h a 18h (fins al mes de desembre).

Telèfon de contacte: 627 53 41 45

 

Més informació:

IDEAL-Oficina Jove de la Garrotxa: Plaça Clarà, 6. 2n pis (Olot)

lideal@olot.cat