Select Page

Fins el 30 de desembre, a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, es podrà veure l’exposició “Candor i coratge. Testimonis documentals de les relacions Catalunya – Japó al segle XX conservats a l’Arxiu Nacional de Catalunya”.

Aquesta exposició, organitzada per l’Arxiu Nacional de Catalunya, junt amb el Consolat General del Japó a Catalunya, presenta bona part dels testimonis documentals que conserva l’Arxiu Nacional sobre les relacions teixides durant tot el segle XX entre Catalunya i el país del sol ixent. Unes relacions culturals, institucionals i comercials, que els responsables de la mostra han volgut titular amb “candor i coratge” (extret d’un vers manllevat al poeta Carles Riba), perquè, d’una banda, s’han basat sempre en la admiració mútua de les dues cultures, i de l’altra, per l’empenta i la iniciativa necessàries que calen per a mantenir contactes, relacions i intercanvis entre comunitats tan allunyades físicament.

L’exposició s’articula en tres àmbits: el primer fa un repàs gairebé cronològic de les relacions i visites institucionals i de caire comercial japoneses a Catalunya o a l’inrevés. El segon presenta la fascinació que des de la dècada del 1870 tenen els barcelonins per la cultura nipona, tant pels espectacles com pels objectes artístics que hi arriben. I el tercer recull la influència de la poesia japonesa en la catalana.