Select Page
  • El director de l’ACA, Lluís Ridao, i el president del consell, Santi Reixach, han presentat avui dos convenis que abordaran per fases l’optimització del sanejament a la conca del riu Fluvià
  • El primer conveni està destinat a l’optimització del sistema de sanejament actual de Castellfollit i del nucli de Fluvià de Montagut (fase 1), mentre que el segon consisteix en dur a terme la redacció del projecte per a l’ampliació de la depuradora de Sant Jaume de Llierca (fase 2)
  • També s’han explicat els diferents ajuts oberts en l’actualitat per a millorar el subministrament d’aigua i la reducció del risc d’inundacions en zona urbana

El director de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA), Lluís Ridao, i el president del Consell Comarcal de la Garrotxa, Santi Reixach, acompanyats pel delegat dels Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Girona, Pere Saló; els alcaldes de Castellfollit de la Roca, Miquel Reverter, i Sant Jaume de Llierca, Jaume Cargol, entre d’altres autoritats, han signat avui, a la seu del consell a Olot, dos convenis de sanejament que beneficiaran la comarca i que comportaran la inversió de més d’1,2 milions d’euros.

Els convenis formalitzats suposen la reordenació i millora del sanejament i depuració en alta d’aquest àmbit territorial, amb l’objectiu d’unificar i optimitzar la gestió actual, la qual s’abordarà per fases tècnicament compatilbles, assegurant la garantia de servei actual.

El primer dels convenis suposa l’execució de les obres del projecte -ja redactat- corresponents a la fase 1 per a la desconnexió de les aigües residuals de Castellfollit de l’estació depuradora (EDAR) pròpia actual, en servei des de 1994 i ja al límit de la seva capacitat, i la seva connexió a la xarxa del sistema de Sant Jaume de Llierca mitjançant una nova xarxa de col·lectors en alta. El conveni d’execució d’obres suposarà una inversió d’1,2 milions d’euros.

D’altra banda, la depuradora de Sant Jaume de Llierca es va posar en servei l’any 2009 i disposa actualment d’una capacitat de tractament de 1.600 m3/dia, equivalent a una població de més de 8.000 habitants provinents dels nuclis d’Argelaguer (tant el municipi com el polígon Molinot), Sant Jaume de Llierca, Tortellà i Montagut (barri de la Cometa). El segon conveni presentat avui, amb un pressupost de 48.200 euros, suposa l’activació de la fase 2 de la reordenació i optimització del sanejament en aquest àmbit, mitjançant la redacció del projecte constructiu de remodelació i ampliació d’aquesta planta depuradora, que permetrà finalitzar la configuració definitiva del sistema de Sant Jaume de Llierca, incorporant les aigües residuals de Castellfolilt de la Roca i Fluvià de Montagut.

Per altra part, es troben ja en curs dos convenis més mitjançant la redacció dels projectes constructius pel sanejament i depuració d’Oix i de Riudaura amb un pressupost total de 48.700 euros que permetran que aquests dos nuclis disposin de les corresponents infraestructures de sanejament i depuració.

Les actuacions previstes en els quatre convenis repercutiran en la millora de la garantia del servei i protecció mediambiental del riu Fluvià.

Més de 2,7 MEUR per garantir el sanejament

L’Agència Catalana de l’Aigua, amb l’objectiu de garantir el funcionament de totes les depuradores actives a la comarca de la Garrotxa, està destinant aquest 2020 més de 2,7 MEUR. Això suposa prop d’un 8% més que l’any passat, que es van destinar 2,5 MEUR.

Millores per l’abastament d’aigua

L’ACA està destinant entre 2016 i 2020 un total de 65 MEUR en subvencions per a millorar l’abastament d’aigua als ens locals. Recentment s’ha publicat la resolució provisional de la darrera línia d’ajuts sobre aquest concepte i que destinarà 20 MEUR mitjançant més de 160 subvencions. A la comarca de la Garrotxa està previst atorgar un total de cinc ajuts amb una aportació total superior als 233.600 euros per a millorar el subministrament a Mieres, Tortellà (2), Sant Joan les Fonts i Sant Feliu de Pallarols.

Dins d’aquestes línies, concretament les compreses entre 2016 i 2018, ja s’havien atorgat un total d’11 ajuts a la comarca, amb una dotació total superior als 1,1 milions d’euros. Entre les actuacions destaquen l’avantprojecte d’una planta potabilitzadora d’aigua a Besalú i un dipòsit de cua a Sant Ferriol (340.700 euros); la millora de l’abastament de Beuda des del nou pou de Segueró (158.600 euros) i la construcció d’un nou dipòsit a Argelaguer (121.100 euros), entre d’altres.

Reducció del risc d’inundació

Ridao també ha explicat les dues línies d’ajuts que s’han convocat recentment, amb l’objectiu de minimitzar el risc d’inundacions en zones urbanes, amb una dotació total prevista de 6 MEUR (4 per a les conques internes i 2 per a l’Ebre i el Xúquer). Cal tenir en compte que en els darrers anys, concretament des de finals de 2018 fins l’actualitat, s’han registrat diversos episodis de pluges intenses a la comarca de la Garrotxa, que han requerit el desenvolupament d’actuacions per a retirar acumulacions de vegetació i arbres caiguts, així com per a dur a terme actuacions per minimitzar el risc d’inundacions. Arran del temporal Gloria estan previstes a tot Catalunya més de 600 actuacions, amb una inversió superior als 25 MEUR per adequar cursos fluvials i retirar acumulacions de vegetació que obstaculitzen el pas de l’aigua. Les actuacions a la Garrotxa les està duent a terme el Consorci Sigma.