Select Page

El passat mes de juny, el Consorci de l’Alta Garrotxa, davant l’inici de la temporada d’estiu i l’aixecament de les restriccions de mobilitat per a la població establertes arran de l’emergència sanitària per la Covid-19, va posar en marxa el dispositiu d’informació per a la temporada estival dirigit als visitants que, sobretot els caps de setmana, accedeixen a Sadernes per fer activitats a l’aire lliure. Aquest dispositiu, a més de comptar amb informadors a les zones d’accés a l’espai que alerten als conductors si les zones d’aparcament autoritzades estan plenes i informen sobre les restriccions establertes, es va reforçar amb senyalització, fent especial incís en la necessitat de mantenir la distància social i evitar aglomeracions (sobretot als gorgs i zones de bany) per prevenir possibles rebrots de la Covid-19.

 

Els darrers caps de setmana, la massiva afluència de visitants a la zona de Sadernes ha propiciat l’adopció de accions de control, més restrictives, per evitar la sobre freqüentació que està patint l’espai natural. A més de l’alta afluència de visitants, el gran volum de vehicles aparcats als vorals de les carreteres d’accés a l’espai, amb el conseqüent perill per a la resta de conductors i els greus problemes d’accés en cas d’emergència, han propiciat l’adopció de noves mesures de control, més restrictives, per ordenar l’accés a un espai natural únic al nostre país i protegir un territori amb un gran valor paisatgístic i mediambiental.

El Consorci de l’Alta Garrotxa, amb la col·laboració del Consell Comarcal de la Garrotxa, els ajuntaments de Sales de Llierca, Tortellà i Montagut i Oix, el cos de Mossos d’Esquadra i el cos d’Agents Rurals de la Garrotxa, engegaran a partir d’aquest cap de setmana un nou dispositiu d’accés de visitants a l’entorn de Sadernes. Entre les mesures adoptades destaquen la limitació d’accés al sector un cop s’hagin completat les 170 places d’aparcament permeses a Sadernes i el Pont del Llierca. Per informar de l’estat dels aparcaments i l’espai natural, s’ubicarà un punt de control de vehicles a l’encreuament d’accés a Sadernes, al municipi de Montagut, amb la col·laboració de Protecció Civil, que donarà suport als informadors per tal d’evitar l’entrada de vehicles no autoritzats quan no hi hagi aparcament permès a la zona.

A més d’ampliar l’horari dels informadors, el personal de guarderia del Consorci de l’Alta Garrotxa també ampliarà el seu horari durant la temporada d’estiu per detectar l’aparcament furtiu i vigilar que no s’aparquin vehicles a zones no autoritzades.

Per últim, patrulles de Mossos d’Esquadra i d’Agents Rurals intensificaran la seva presència a aquest espai natural, per controlar i denunciar l’incompliment de la normativa, amb sancions administratives que poden superar els 300 euros.

L’objectiu d’aquestes mesures és ordenar l’accés a Sadernes, en un estiu amb un notable increment de visitants. Es recorda a la ciutadania la necessitat de complir amb la normativa dels espais naturals protegits i es recomana evitar visitar Sadernes i, per extensió, les zones protegides i gorgs de la comarca durant els caps de setmana d’estiu. En aquest sentit, i en el marc de les mesures de prevenció de la Covid-19, les autoritats sanitàries desaconsellen el bany a zones d’aigua dolça amb poc cabal