Select Page

Aquest divendres 17 de gener, a les 7 de la tarda, a la Sala d’actes de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació del llibre Víctor Català, l’escriptora emmascarada, de Margarida Casacuberta, editat per L’Avenç.

En aquest assaig, Margarida Casacuberta (Olot, 1964), professora de literatura contemporània a la Universitat de Girona, proposa una nova interpretació de l’obra de l’autora de Solitud, el reconeixement i la influència de la qual no han deixat de créixer en els últims anys. A partir de les noves investigacions sobre l’escriptora de l’Escala –com la publicació dels epistolaris amb alguns intel·lectuals coetanis–, Casacuberta revela com, per protegir-se, Caterina Albert es va amagar rere una sèrie de màscares.

La primera màscara, el pseudònim, té l’origen a Olot. L’any 1898, Caterina Albert va enviar al certamen literari que se celebrava en aquesta ciutat un parell d’originals, un dels quals era un monòleg, La infanticida, que va ser premiat. L’obra, extremadament realista, va provocar un escàndol en la societat olotina tradicionalista, sobretot quan es va saber que l’autora era una dona jove. A partir d’aquell moment, Caterina Albert va decidir utilitzar el pseudònim “Víctor Català”, amb el qual va signar tota la seva obra de creació.

La presentació del llibre anirà a càrrec de Rosa Vilanova, professora de llengua i literatura catalanes a l’Institut Montsacopa d’Olot.