Select Page

Ahir a la tarda, representants de la nova Junta de Govern de Turisme Garrotxa, encapçalada per la seva presidenta Maria Vidal, van exposar els eixos estratègics que seguiran per continuar desenvolupant un model de turisme sostenible i responsable a la comarca. Aquest model, combina el respecte pel medi ambient, la població local i el desenvolupament econòmic.

Maria Vidal va destacar que la nova estratègia amb la qual s’està treballant contempla accions de desenvolupament turístic sota els principis de la carta Europea de Turisme Sostenible –iniciada l’any 2001 i fins a l’actualitat- juntament amb els 17 ODS, i sempre tenint en compte els vectors econòmic, social i mediambiental, i promovent el treball en xarxa i de forma col·laborativa entre el sector públic i el privat.

Pel que fa al desenvolupament econòmic del sector turístic, es continuarà treballant per la millora de la qualitat de l’oferta turística, formant i acompanyant a les empreses del sector per la millora de la seva competitivitat. També es volen crear productes específics, que permetin descobrir i comprendre el territori, pensats per al públic nacional i l’internacional; aquest darrer representa un total del 27,8% dels visitants. El sector turístic és molt transversal a nivell d’ocupació a la comarca. Així ho va afirmar Gerard Xifra, president de l’AHLG i vicepresident de l’entitat, ja que una de cada quatre persones treballa directa o indirectament en el turisme.

El patrimoni natural, cultural i gastronòmic és un dels eixos d’aquest pla d’actuació. Des de l’entitat es vol posar en valor aquest patrimoni a través de propostes i equipaments que permetin gestionar, ordenar i diversificar el flux de visitants, sobretot de les zones més freqüentades en moments puntuals. Així com promoure la mobilitat suau a la comarca. Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i membre de la junta de govern, va esmentar el projecte del nou tram del carril bici entre Olot i Can Blanc (Santa Pau) o la xarxa de camins d’Itinerànnia com a exemples que permeten aquest tipus de mobilitat.

Entre les línies d’actuació, l’entitat també fa una aposta pel respecte a la població local, oferint activitats educatives per als participants locals com per als forans. Werner Estellé, president de l’Agrupació de Cases de Colònies i membre de la nova junta, va destacar que a través d’aquestes ofertes pedagògiques es podran crear nous filons d’ocupació com empreses d’activitats o guies de natura i cultura.

L’ocupació turística a la Garrotxa creix respecte el 2018

L’ocupació turística a la Garrotxa prevista pel proper cap de setmana, coincidint amb el pont del 6, 7 i 8 de desembre, correspon a un 80% i es preveu superior a l’any passat. Com es va destacar des de l’entitat, aquest nivell d’ocupació és puntual, coincidint amb les dates festives, però les dades mitjanes d’ocupació durant el mes de desembre es situen al voltant del 40%.

Entre les dades d’ocupació, els turistes segueixen escollint les cases de turisme rural en primera opció, amb una previsió d’un 97% d’ocupació, seguides dels apartaments i habitatges d’ús turístic, que arriben fins a un 95% incrementant 30 punts respecte l’any passat. Els hotels i pensions (91%), els càmpings (70%) i les cases de colònies i albergs (50%) també augmenten les dades d’ocupació respecte fa un any.

Des de Turisme Garrotxa s’ha valorat molt positivament la programació de nombroses activitats des dels diversos municipis, moltes d’elles relacionades amb la festivitat nadalenca, però també visites guiades, fires o festivals.