Select Page

Aquest divendres 29  de novembre, a les 7 de la tarda, a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa, tindrà lloc la presentació d’Els noms de la terra, setè volum dels Estudis Històrics de la Garrotxa, la revista que publica periòdicament l’Arxiu Comarcal.

El volum recull els 164 articles sobre toponímia de la Garrotxa que l’historiador i arxiver Xavier Puigvert i Gurt ha publicat en els darrers vint anys en els butlletins municipals de cultura El Plafó, El Cartipàs del Plafó i El Cartipàs, successivament. Són textos breus que analitzen noms de muntanyes i paratges, camins i carrers, casals i masos, feixes i camps… presents arreu de la comarca. Per mitjà de la documentació antiga, l’autor contextualitza i intenta explicar l’origen i el significat de moltes d’aquestes descripcions del paisatge quotidià. L’aplec d’articles conté els escrits originals apareguts periòdicament, editats amb les correccions imprescindibles i l’acompanyament de les referències documentals i bibliogràfiques.

Xavier Puigvert i Gurt (Olot, 1966) és historiador especialitzat en el període medieval. Llicenciat per la Universitat Autònoma de Barcelona, treballa com a arxiver a l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa des de 1999. Ha publicat diversos articles en revistes especialitzades, és coautor amb Antoni Mayans de l’edició del Llibre de Privilegis d’Olot (1995) i autor dels treballs La reconstrucció de la vila d’Olot després dels terratrèmols (1427-1433) (1996), L’època medieval [Quaderns d’Història d’Olot, 3] (1996), La muralla medieval d’Olot (la Garrotxa) (1998) i Els segles XVI i XVII [Quaderns d’Història d’Olot, 4] (2010).

En l’acte, a més de l’autor, hi intervindran l’historiador Miquel Puig i Reixach i l’arxiver Antoni Mayans.