Ahir, dijous 17 d’octubre es va celebrar la sessió plenària al Consell Comarcal de la Garrotxa. Degut a la situació d’excepcionalitat que està vivint el país els darrers dies, el ple va aprovar d’urgència, amb els vots favorables de JxCAT, ERC i la CUP i l’abstenció del PSC, la moció conjunta proposada per l’Associació de Municipis per a la Independència i l’Associació Catalana de Municipis com a resposta a la sentència del Tribunal Suprem, per demanar l’amnistia per a les persones preses polítiques catalanes i en defensa del dret d’autodeterminació. Com a mostra de rebuig a la sentència i reivindicació, la CUP va demanar no intervenir a la sessió, i com a conseqüència, abstenir-se a totes les votacions.

Un dels primers punts que es van tractar van ser els relacionats amb la conselleria de medi ambient, salut pública i emergències. Es va aprovar la proposta d’un estudi econòmic-financer de la gestió, tractament i recollida de les deixalles per l’any 2020. L’estudi, en funció de la situació de cada ajuntament, preveu un increment important de les taxes a causa, bàsicament, de l’augment del cànon d’entrada a l’abocador aplicat per l’Agència de Residus de Catalunya i pel desplegament del nou sistema de recollida d’escombraries. Jordi Cargol, conseller de medi ambient, va destacar que amb el nou sistema de recollida s’aconseguirà reduir el volum de deixalles destinades a l’abocador, ja que implicarà una recollida selectiva prèvia per part dels usuaris. La proposta es va aprovar amb els vots a favor de JxCat i ERC, qui va demanar que es desencallés amb rapidesa la planta de triatge, l’abstenció de la CUP i el vot en contra del PSC, qui no creu que amb aquest nou sistema es pugui reduir el volum de deixalles.

Sobre els temes relacionats amb l’àmbit d’educació, la consellera Gemma Canalias, va presentar una proposta de modificació del contracte administratiu per a la gestió del servei de transport escolar dels centres educatius de la comarca de la Garrotxa per al curs escolar actual. Aquestes modificacions es deuen a l’adaptació a les necessitats de cada curs escolar, ja sigui per modificar, incorporar o suprimir rutes, o modificar el tipus de vehicle. La proposta va ser aprovada favorablement per tots els grups amb l’abstenció de la CUP. El preu del transport escolar a la comarca es fixa per un import de 8.491,97€ al dia lectiu.

També, es va aprovar la modificació dels preus públics del servei de menjador escolar. Malgrat haver-los aprovat a la sessió anterior, aquests s’han hagut de modificar per adaptar-los al decret publicat pel Departament d’Educació el passat 10 de setembre, un cop començat el curs escolar, que limita el preu màxim dels menús esporàdics a 6,80 € i que aquest no pot ser superior a un increment del 10% del cost real del servei.

En l’àmbit de territori, mobilitat, infraestructures i energia, es va aprovar l’acceptació dels encàrrecs de gestió i aprovació dels diferents convenis amb ajuntaments de la comarca per a la redacció de les memòries valorades, entre les quals trobem la millora de la xarxa d’abastament d’aigua per l’Ajuntament de Sales de Llierca, la instal·lació fotovoltaica d’autoconsum al Centre Cívic de l’Ajuntament de Les Preses o les millores a la xarxa de subministrament d’aigua municipal de l’Ajuntament de Mieres, per sol·licitar la subvenció al Pla Únic d’Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC) 2020-2024.

Finalment, una de les propostes aprovades en l’àmbit cultural i turístic va ser el conveni amb l’Ajuntament de Sant Feliu de Pallerols per la sol·licitud de subvenció de béns culturals d’interès local i l’execució de les obres de restauració del pont d’accés al municipi. En el mateix ple, la consellera de turisme, Maria Vidal, va ser nomenada com a representant de l’Assemblea General del Consorci de les Vies Verdes de Girona.