Select Page

En la darrera sessió plenària del Consell Comarcal de la Garrotxa, celebrada el 15 de maig, es va aprovar el nomenament de Manuel Álvarez i García com a representant de la Garrotxa al Consell de la Gent Gran de Catalunya. Álvarez pren el relleu de Josep Collell, president del Casal de la Gent Gran de Castellfollit de la Roca, que ha desenvolupat aquest càrrec des de l’any 2016. Aquest relleu es va fer efectiu aquest passat dimarts a la reunió del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa, on es va presentar el nou representant i Josep Collell es va poder acomiadar dels assistents, tots ells membres dels diferents casals de la gent gran de la Garrotxa.

El Consell Consultiu de dimarts va estar presidit pel president del Consell Comarcal, Joan Espona, acompanyat del regidor en funcions de l’Ajuntament d’Olot i conseller, Pep Berga. Espona va aprofitar per acomiadar-se i donar les gràcies als membres dels casals de la gent gran de la comarca per la feina que duen a terme als seus municipis i per la qualitat de les activitats que programen al llarg de l’any. També va recordar que cuidar a la gent gran ha estat una de les preocupacions del seu mandat i per aquesta raó, el Consell Consultiu de la Gent Gran és un òrgan clau per apropar-se i conèixer les inquietuds de les persones més grans de la comarca.

La sessió del Consell Consultiu, a més, va incloure l’acte precongressual del 8è Congrés de la Gent Gran de Catalunya, que tindrà lloc el 25 d’octubre de 2019 al Mont Sant Benet, a Sant Fruitós de Bages. Marta Casacuberta, directora dels Serveis Territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, acompanyada de diversos tècnics del Departament, va explicar als assistents el contingut que es vol treballar en aquest congrés, que es dividirà en dos blocs principals:

– El present de les persones grans: drets i deures.

– Les persones grans del futur: polítiques d’adaptació de la societat a l’envelliment.

L’acte precongressual, celebrat dimarts, va incloure la recollida d’aportacions de les persones grans d’arreu de la comarca i l’elecció dels delegats i delegades. El procés de recollida d’aportacions, que continua obert, es pot realitzar a través del web:

http://treballiaferssocials.gencat.cat/ca/ambits_tematics/gent_gran/congres_nacional_de_la_gent_gran/8e_congres_nacional_gent_gran

Allà es poden descarregar les ponències que es desenvoluparan el 25 d’octubre i es poden omplir els qüestionaris relacionats amb cada ponència.

Un cop finalitzat el congrés al mes d’octubre, on hi assistiran diversos delegats de la Garrotxa que van ser presentats el passat dimarts, el congrés es tancarà amb l’acte postcongressual, que consistirà en la tramesa del MANIFEST, que contindrà les conclusions recollides a l’acte Congressual, i seran lliurades a les administracions, institucions i entitats competents, fent-ne un seguiment de l’evolució i del compliment i difusió al territori.

L’objectiu és poder garantir la coordinació i el seguiment actiu de les accions que s’estan duent a terme. Aquestes actuacions tenen la voluntat de donar compliment als acords que s’assoliran al Congrés, i que han de marcar l’agenda política en l’àmbit de les persones grans fins la propera edició congressual, segurament l’any 2023, quan està previst fer el 9è Congrés Nacional de la Gent Gran.

La comarca de la Garrotxa, per les seves característiques demogràfiques, és un dels territoris on la gent gran té un pes poblacional important. El Consell Comarcal de la Garrotxa, a través del Consell Consultiu de la Gent Gran de la Garrotxa, estarà present al Congrés, seguint amb interès les conclusions i propostes del Congrés.