Select Page

La Garrotxa és una comarca amb un gran teixit associatiu. S’estima que hi ha entre 350 i 400 associacions actives i que a través del voluntariat i dels centenars de persones que en participen, dediquen molts esforços a potenciar i donar vida a la comarca. Aquest factor sumat a la riquesa del teixit associatiu, que és present en gairebé tots els àmbits (educatiu, cultural, social, esportiu, juvenil, mediambiental…) va motivar a l’Ajuntament d’Olot la necessitat de repensar la relació existent entre les entitats i l’administració local per tal que conjuntament poder acompanyar i donar suport a totes les entitats de la ciutat que, dia a dia, fan d’Olot una ciutat més activa, participativa i en definitiva, millor.

En aquest marc neix el SISA, el Servei Integral de Suport a les Associacions que pretén ser un nou servei municipal que respongui a les necessitats pròpies de les associacions i sigui consensuat i dissenyat amb elles, les inclogui com un actor principal a l’hora de prendre decisions i garanteixi una igualtat en el tracte i un accés equitatiu als recursos de totes les associacions de la ciutat.

Des del SISA i a través d’una enquesta en la qual van participar un centenar d’entitats i de les converses dels grups de discussió organitzats amb 50 associacions es va poder dibuixar i definir quines són les seves principals necessitats. Aquesta diagnosi va servir també per crear la Taula del SISA, un espai de trobada entre diferents persones vinculades al teixit associatiu i l’Ajuntament en el qual es decideixen les accions a dur a terme per donar un suport real al teixit associatiu.

“La Garrotxa, també” és el primer resultat del treball de la Taula del SISA amb l’ànim de fer una crida a la participació de la població amb les associacions i entitats, per tal d’ampliar el seu teixit social i donar a conèixer les seves activitats, ja que són precisament aquestes les dues principals necessitats que les associacions plantegen.

L’estudi creatiu El Gallinero és l’autor de la campanya que parteix del concepte de suma, on tothom pot combinar la vida personal i la implicació a les entitats a través del compromís. La campanya, que compta amb vídeos realitats per Marc Planagumà, mostra aquest compromís, a partir de 10 testimonis reals de garrotxines i garrotxins,   que pertanyen a diferents àmbits de l’acció social, i que representen la diversitat de la comarca. Els testimonis són exemples amb qui la població es pot identificar. És a través de les seves experiències vitals i de col·laboració, que s’ha elaborat el guió de la campanya, destacant el caràcter actiu, associatiu, flexible, cívic, implicat, organitzat i solidari inherent en els habitants de la comarca.

La presentació de la campanya ha tingut lloc aquest vespre al Torín. Ha anat a càrrec del regidor de Benestar Social d’Olot, Pep Berga; Anna Casamitjana, coordinadora del Servei d’Atenció a la Comunitat del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa, Gemma Prat, que ha format part de la taula del SISA i Cesc Grau de l’estudi El Gallinero. Abans de l’acte al Torín s’ha presentat el nou punt de voluntariat que s’ha posat en marxa avui mateix. Un espai de referència per a associacions i per a qualsevol persona que vulgui fer voluntariat, participar del teixit associatiu de la comarca o col·laborar de manera puntual en activitats de la ciutat. El Punt està ubicat al Casal Cívic d’Olot (carrer Lorenzana, 2) i estarà obert tots els dimarts i dimecres de 16 a 20h i els dijous de 10 a 14h.