Select Page

Del 7 al 29 de setembre, es pot veure a Can Trincheria l’exposició Visions esteoscòpiques, organitzada per l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. La mostra presenta una desena de fotografies fetes amb la tècnica de l’estereoscòpia, procedents de diferents fons i col·leccions de l’Arxiu.

Va ser l’any 1840 quan el científic anglès Charles Wheatstone (Gloucester, 1802-París, 1875) va establir les bases de la visió binocular, construint i patentant un aparell òptic que permetia gaudir l’experiència il·lusòria de veure figures geomètriques en relleu. Bàsicament, demostrava que, a partir de la percepció en cada ull de dues imatges del mateix objecte amb el punt de vista lleugerament desplaçat, el cervell era capaç de fusionar-les i veure-les tridimensionalment. Aquest giny, revolucionari per a l’època, consistia en un xassís de fusta en el centre del qual hi havia col·locats dos miralls, cadascun dels quals reflectia la imatge que tenia al seu costat. Incorporava també un eix que permetia alterar el grau de separació de les imatges respecte dels miralls amb la finalitat d’ajustar-se a diferents mides de dibuixos. Uns anys més tard, concretament l’any 1849, el científic escocès David Brewster (Jedburgh, 1781-Melrose,1868) va perfeccionar (substituint els miralls per lents) i abaratir el giny, i el va adaptar per tal de poder ser produït en sèrie.

Aquesta exposició vol tornar als orígens de l’estereoscòpia reproduint el sistema inventat per Wheatstone. En comptes d’utilitzar dibuixos, hem escollit 11 fotografies fetes amb aquesta tècnica procedents dels diferents fons i col·leccions d’imatges que custodia l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa. Són fotografies prou representatives i impactants de diferents aspectes socials de la ciutat d’Olot preses entre finals del segle XIX i els anys quaranta del segle XX. Ara només cal que us situeu al centre dels miralls, i el vostre cervell farà la resta.