Select Page

Aquest matí a la Sala El Torín d’Olot s’ha celebrat la primera part de la jornada “Garrotxa, territori socialment responsable”, organitzada per Dinàmig, l’Agència d’Innovació i Desenvolupament de la Garrotxa, amb l’assistència d’unes setanta persones. El conseller de Promoció Econòmica i president de Turisme Garrotxa, Eduard Llorà, ha obert l’acte explicant als assistents el compromís que les administracions públiques de la comarca van adquirir fa anys en relació a la responsabilitat social i la sostenibilitat, a través d’eines com la Carta Europea de Turisme Sostenible o el Codi de Gestió Sostenible, que han situat a la Garrotxa com a territori de referència.

Seguidament, l’expert en Responsabilitat Social Empresarial, Josep Maria Canyelles, ha definit com és una empresa “saludable”. Diferenciar entre una empresa que duu a terme bones pràctiques i una empresa amb una visió holística de la responsabilitat social ha estat un dels punts on Canyelles ha volgut posar més èmfasi a la seva intervenció. També ha destacat la necessitat de diàleg entre tots els agents que formen part de l’estructura organitzativa i la virtut que han de tenir les empreses de crear valor a partir del talent.

La trajectòria de la Garrotxa com a territori socialment responsable ha estat resumida per representants de diferents organismes públics del territori. Xavier Puig, director del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa ha iniciat l’explicació amb un resum del desenvolupament de la Carta Europea de Turisme Sostenible al territori. La Garrotxa es troba actualment en la tercera i última fase de la implantació, amb 36 empreses acreditades i, entre elles, les dues úniques agències de viatges de l’estat espanyol. Després d’ell, Ester Santaló, responsable del Servei de Català d’Olot – la Garrotxa ha posat en valor aquelles empreses lingüísticament responsables i que es comprometen amb la llengua en la que treballen. Per la seva banda, Anna Casamitjana, coordinadora de l’Àrea d’Atenció a les Persones del Consorci d’Acció Social de la Garrotxa ha explicat als assistents com poden, mitjançant el programa “Connectem la solidaritat”, contribuir a la millora de l’entorn més proper, aportant recursos a projectes socials de la comarca. Els ajuts Leader i la seva intrínseca vinculació amb el compromís per un territori més sostenible ha centrat la intervenció del gerent d’ADRINOC, Jordi Terrades, que també ha tractat com un repte per a les empreses fomentar la seva resiliència, la capacitat d’adaptar-se als canvis i superar crisis. Per la seva banda, Ariadna Villegas, directora de Dinàmig, ha fet un resum sobre el servei que des de l’Àrea d’Ocupació s’ofereix en l’àmbit de la selecció i l’ocupació. Es tracta de la intermediació per competències, basada en posar en contacte treballadors en recerca de feina amb empreses que busquen personal, buscant el millor encaix entre ambdues parts. Això s’aconsegueix estudiant les competències de base, competencials, transversals i corporatives del treballador i analitzant a fons

l’empresa i les necessitats d’aquesta. Villegas ha afirmat que el 75% de les ofertes cobertes a través d’aquest mètode són contractacions estables. Tancant aquest panel d’experts, Francesc Canalias, director del Consorci de Medi Ambient i Salut Pública de la Garrotxa, ha explicat com funciona Xafogar, la xarxa de fibra òptica de la Garrotxa. Una xarxa que segueix avançant a bon ritme gràcies a la col·laboració de diferents agents del territori (públics, privats i usuaris particulars) per assolir un objectiu comú: disposar de la millor connexió d’internet a la comarca.

Seguidament, la secretaria general de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya, Marta Subirà, i la cap del Servei de Foment de l’Ús del Català de la Direcció General de Política Lingüística, Montserrat Nadal, han entregat les acreditacions del projectes de la Carta Europea de Turisme Sostenible, Empreses Lingüísticament Responsables i Memòries de Sostenibilitat segons el Codi de Gestió Sostenible a les quaranta-cinc empreses del territori que han estat reconegudes.

Una sessió sobre com mantenir l’organització i l’ordre a l’oficina i un taller sobre com reduir l’estrès (mindfulness o consciència plena) a Can Monsà han posat el punt final al programa d’activitats.