Select Page

Des del 19 de gener, la Vitrina del Trimestre de l’Arxiu Comarcal de la Garrotxa presenta una mostra documental i bibliogràfica per recordar el cinquantenari de la mort de Josep M. Mir Mas de Xexàs (Olot, 1900-Tossa de Mar, 1968), un dels personatges més singulars i polifacètics del panorama cultural olotí del segle XX: pintor, ninotaire, crític d’art, escriptor, periodista, polític i activista cultural.

L’etapa de plenitud de Josep M. Mir Mas de Xexàs se situa entre els anys 1924 i 1934. En aquesta dècada, duu a terme una intensa activitat com a pintor (amb exposicions a Girona, Barcelona i Madrid) i com a caricaturista (en la premsa local). És, sobretot, un dels impulsors de la Revista d’Olot (1926-1928), una publicació cultural mensual d’una gran qualitat. En aquesta revista, Mir hi escriurà articles literaris, ressenyes artístiques i hi dibuixarà caricatures de personatges de l’època. També publica El llibre en la cultura social (1928) i República i autonomia (1934), amb pròleg de Carles Rahola.

L’any 1934 Josep M. Mir pateix una malaltia psiquiàtrica greu que l’obligarà a ingressar temporalment en un sanatori. Tot i que després de la Guerra Civil recomença la seva obra pictòrica i literària (amb un canvi d’estil radical), no serà fins a inicis de la dècada dels anys cinquanta que reprendrà la seva vida pública cultural. Col·laborarà en el setmanari ¡Arriba España! i a Ràdio Olot com a crític d’art, i impulsarà la creació, l’any 1955, del Cràter d’Art, una cenacle de trobada, debat i exhibició artística. L’any 1962 presenta la seva última exposició individual, a Girona.

La mostra es podrà visitar fins al 28 de febrer a la sala de consulta de l’Arxiu en l’horari habitual d’obertura d’aquest centre.